Nagyvilág

Az ausztrál kormánytanácsadó szerint kamu a felmelegedés

A miniszterelnöknek adott tanácsokat Maurice Newman, aki szerint az ENSZ világuralomra tör. A globális felmelegedés szerinte arra van kitalálva, hogy a kapitalizmus és a szabadság ellen hangolják a népeket.

Egészen elképesztő elméletet vázolt fel egy ausztrál kormányzati tanácsadó a globális felmelegedésről: Maurice Newman szerint az egész egy kamu, amire alig van bizonyíték és egy célja van, az új világrend ENSZ általi uralása – írja a BBC. A kijelentésen a tudósok és Greg Hunt ausztrál környezetvédelmi miniszter is megrökönyödtek, Hunt nem is akarta kommentálni egy magánember magánvéleményét.

Ausztrália amúgy a világ egyik legnagyobb károsanyag-kibocsátója, ha fejenként nézzük a számokat. Ez kormányzati szinten is jelentkezik, a BBC szerint a mindenkori ausztrál kormányok elég szkeptikusak a tudományos adatok seregével igazolt éghajlatváltozással szemben. Ennek jele volt, amikor 2013-ban a hatalomra került mostani kormány eltörölte elődje szénadóját, azaz a kibocsátásra kirótt adót.

Newmanről annyit kell tudni, hogy Tony Abbott miniszterelnök Üzleti Tanácsadó Tanácsának a tagja és az ausztrál tőzsde korábbi elnöke. A klímabombát az Australian című lapba pénteken írt publicisztikája robbantotta. Ebben azt írta, a klímamodellek 95 százaléka hibás, ezért szerinte hoax az, hogy az emberi tevékenység és a bolygó átlaghőmérsékletének emelkedése között kapcsolat lenne. Szerinte a klímakatasztrófa hívői diktálnak 50 éve, az ENSZ felmelegedésügyi kormányközi panele pedig dollármilliárdokat dob ki az ablakon. Szerinte az ENSZ a kapitalizmus és a szabadság ellen hangol az egésszel.

David Karoly, a Melbourne-i Egyetem kutatója szerint Newman nézeteinek semmi közük a tudományhoz, és világos, hogy félre akarja vezetni az ausztrál közvéleményt. Hozott egy frappáns hasonlatot is: az, hogy Newman miniszterelnöki tanácsadó lehetett, egyenértékű azzal, amikor a Qantas ausztrál légitársaság élére olyan elnök került, aki azt hitte, lapos a Föld.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik