Nagyvilág

Nagyon várják Merkelt Moszkvában

Merkel-Porosenko-Hollande(1)(960x640).jpg (Array)
Merkel-Porosenko-Hollande(1)(960x640).jpg (Array)

Szergej Lavrov külügyminiszter szerint Európával nem alakulnak jól a dolgaik, sokat várnak Angela Merkel látogatásától.

Moszkvában nagy reményeket fűznek Angela Merkel német kancellárnak az orosz fővárosba tervezett látogatásához, minthogy Európában nem a legkedvezőbb forgatókönyv alapján alakul a helyzet, mondta az orosz külügyminiszter, miután német kollégájával tárgyalt csütörtökön Volgográdban.

Angela Merkelt vasárnapra várják Moszkvába. A német kancellár – több nyugati állami vezetőhöz hasonlóan – nem lesz jelen a szombati Vörös téri katonai díszszemlén, de másnap koszorút helyez el a háború orosz áldozatainak emlékművénél. A politikus Vlagyimir Putyin orosz államfővel tárgyal és lapértesülés szerint orosz ellenzékiekkel is találkozik.

Szergej Lavrov a Steinmeierrel közös tájékoztatón kijelentette, hogy Oroszország erősíteni akarja együttműködését Németországgal és közösen készek hozzájárulni “egy egyenlőségen, kölcsönös tiszteleten, széles partneri kapcsolatokon alapuló új európai építmény” kialakításához.

Frank-Walter Steinmeier egyebek között kijelentette, hogy Sztálingrádra (a jelenlegi Volgográdra) emlékezve mindenkinek az ukrajnai konfliktus békés megoldására kell gondolnia. Azt is hozzátette, hogy a Krím és az ukrán válság nem akadályozza a közös megemlékezést Oroszországgal. A Rosszija 24 állami hírtelevízióban kiemelték, hogy a német külügyminiszter tegezte Szergej Lavrovot, “kedves Szergejnek” szólítva őt a tájékoztatón.

A szovjet hadsereg 1943-ban az egykori Sztálingrádnál súlyos csapást mért a náci Németország csapataira.
A két külügyminiszter a tárgyalást megelőzően együtt koszorúzott Rosszoski nevű település katonai temetőjében, és virágot helyezett el a második világháború egyik legtöbb áldozatot követelő ütközetének emlékművénél, a Mamajev Kurgánnál.

A német külügyminiszter a volgográdi tájékoztatón az ukrán válság békés megoldását célzó minszki megállapodások megvalósításának újabb fázisára való áttérésről beszélt, utalva az összekötő csoport szerdai ülésére. Fontosnak tartotta, hogy Kelet-Ukrajna összes régiójában megszűnjenek a harcok.

Szergej Lavrov szerint a kontaktcsoport tárgyalásának eredménye azt bizonyítja, hogy az ukrán válság rendezésében sikerül fokozatos előrelépést elérni. Egyszersmind megismételte Moszkva álláspontját, miszerint Kijev közel sem tesz meg mindent, hogy teljesítse a februári intézkedési tervben foglaltakat.

Lavrov kérdésre válaszolva elmondta, hogy Moszkva jelzéseket kap a NATO-tól a védelmi tárcák közötti együttműködés felújítására. “Ha konkrét ajánlat érkezik ezzel kapcsolatban, természetesen konstruktívan fogunk válaszolni” – mondta. Az orosz külügyminiszter arra reagált, hogy ismét van közvetlen távközlési kapcsolat a NATO és az orosz katonai erők vezetése között. Az úgynevezett forródrótot német kezdeményezésre építették ki.

Frank-Walter Steinmeier megerősítette, hogy a NATO és Oroszország felújítja a katonai információcserét. Úgy vélte, hogy ez mindkét félnek megfelel a jelenlegi “konfliktusos helyzetben”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik