Nagyvilág

Már a kínai kormányfő is kiakadt a hivatalok packázásán

Bürokrácia (Array)
Bürokrácia (Array)

A bürokráciát valójában feltaláló ország vezetője, Li Ko-csiang nem érti, miért állít az állam ennyi akadályt a polgárok elé.

„Képtelenség, egy állampolgár csak külföldre akart utazni szabadságra, de az ehhez szükséges engedélyhez bizonyítania kellett, hogy az édesanyja valóban az édesanyja.” – mondta Li Ko-csiang egy vezetői ülésen.

Az élmunkásnak nyolc pecsét kell egy pekingi úthoz

Az állami Hszinhua hírügynökség Li Ko-csiang egy vezetői ülésen olyan esetekkel példálózott, amelyek a beszámolók szerint meglepték, s amelyeket hangos kritikával illetett. “Képtelenség – mondta -, egy állampolgár csak külföldre akart utazni szabadságra, de az ehhez szükséges engedélyhez bizonyítania kellett, hogy az édesanyja valóban az édesanyja.”

“Kíváncsi vagyok, hogy ezek a hivatalok valóban a köz érdekében cselekszenek-e, vagy szándékosan az emberek ellen dolgoznak” – fakadt ki a kormányfő.

Elmondta azt is, hogy amikor egy Hajnan tartományi élmunkás egy pekingi eseményre volt hivatalos, a részvételéhez szükséges engedélyre nyolc pecsétet kellett összegyűjtenie. Hogy időben elutazhasson, végül egy tartományi szintű vezető protekcióját kérte. “Miért állítanak ennyi akadályt az átlagpolgárok elé a kormányzati irodákban?” – tette fel a kérdést Li a Hszinhua szerint.

A kormányfő megosztotta egy tajvani üzletember panaszát is hallgatóival. Elmondása szerint az illető nehezményezte, hogy egy új termék kifejlesztése után általában valaki lemásolja a terméket, de jogorvoslatért hiába fordulnak a kormányzathoz vagy a bírósághoz.

Naiv rácsodálkozás

Megállapította, hogy két évvel azután, hogy a kormány egyszerűsítette az adminisztratív eljárásokat, és a döntési jogkörök korábbinál nagyobb részét delegálta helyi szintre, még mindig nagyon nagy a különbség a polgárok jogos elvárásai és a tényleges helyzet között.

Li már korábban is kinyilvánította elégedetlenségét a hivatali eljárások nehézkességével, bonyolultságával, időigényességével és hatékonyságával kapcsolatban. Némileg naiv rácsodálkozását talán az is indokolja, hogy karrierje során más vezetőkhöz képest viszonylag kevés “földközeli” tapasztalatot szerzett.

A 60. évében járó politikus a korábbi miniszterelnök, Ven Csia-pao kormányában első miniszterelnök-helyettes volt. Jogi végzettségű, a kínai kommunista ifjúsági szövetségben tett szert vezetői tapasztalatokra, éveken át vezette az apparátust. Negyvenhárom évesen lett az egyik legnépesebb tartomány, a közép-kínai Honan kormányzója, majd később párttitkára. Ezt követően az északkeleti Liaoning párttitkáraként szolgált, mielőtt a kormányba került.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik