Nagyvilág
Bürokrácia (Array)

Már a kínai kormányfő is kiakadt a hivatalok packázásán

Horváth Balázs
Horváth Balázs

hírszerkesztő. 2015. 05. 07. 12:54

A bürokráciát valójában feltaláló ország vezetője, Li Ko-csiang nem érti, miért állít az állam ennyi akadályt a polgárok elé.

Korábban a témában:

„Képtelenség, egy állampolgár csak külföldre akart utazni szabadságra, de az ehhez szükséges engedélyhez bizonyítania kellett, hogy az édesanyja valóban az édesanyja.” – mondta Li Ko-csiang egy vezetői ülésen.

Az élmunkásnak nyolc pecsét kell egy pekingi úthoz

Az állami Hszinhua hírügynökség Li Ko-csiang egy vezetői ülésen olyan esetekkel példálózott, amelyek a beszámolók szerint meglepték, s amelyeket hangos kritikával illetett. “Képtelenség – mondta -, egy állampolgár csak külföldre akart utazni szabadságra, de az ehhez szükséges engedélyhez bizonyítania kellett, hogy az édesanyja valóban az édesanyja.”

“Kíváncsi vagyok, hogy ezek a hivatalok valóban a köz érdekében cselekszenek-e, vagy szándékosan az emberek ellen dolgoznak” – fakadt ki a kormányfő.

Elmondta azt is, hogy amikor egy Hajnan tartományi élmunkás egy pekingi eseményre volt hivatalos, a részvételéhez szükséges engedélyre nyolc pecsétet kellett összegyűjtenie. Hogy időben elutazhasson, végül egy tartományi szintű vezető protekcióját kérte. “Miért állítanak ennyi akadályt az átlagpolgárok elé a kormányzati irodákban?” – tette fel a kérdést Li a Hszinhua szerint.

A kormányfő megosztotta egy tajvani üzletember panaszát is hallgatóival. Elmondása szerint az illető nehezményezte, hogy egy új termék kifejlesztése után általában valaki lemásolja a terméket, de jogorvoslatért hiába fordulnak a kormányzathoz vagy a bírósághoz.

Naiv rácsodálkozás

Megállapította, hogy két évvel azután, hogy a kormány egyszerűsítette az adminisztratív eljárásokat, és a döntési jogkörök korábbinál nagyobb részét delegálta helyi szintre, még mindig nagyon nagy a különbség a polgárok jogos elvárásai és a tényleges helyzet között.

Li már korábban is kinyilvánította elégedetlenségét a hivatali eljárások nehézkességével, bonyolultságával, időigényességével és hatékonyságával kapcsolatban. Némileg naiv rácsodálkozását talán az is indokolja, hogy karrierje során más vezetőkhöz képest viszonylag kevés “földközeli” tapasztalatot szerzett.

A 60. évében járó politikus a korábbi miniszterelnök, Ven Csia-pao kormányában első miniszterelnök-helyettes volt. Jogi végzettségű, a kínai kommunista ifjúsági szövetségben tett szert vezetői tapasztalatokra, éveken át vezette az apparátust. Negyvenhárom évesen lett az egyik legnépesebb tartomány, a közép-kínai Honan kormányzója, majd később párttitkára. Ezt követően az északkeleti Liaoning párttitkáraként szolgált, mielőtt a kormányba került.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Bengaluru, 2018. április 18.
Gyertyás virrasztáson vesz részt egy nő egy csoportos nemi erőszak és gyilkosság áldozatául esett nyolcéves indiai lány emlékére Bengaluruban (korábban Bangalor) 2018. áprlilis 17-én. A nomád törzsben élő lány 2018 januárjában halt erőszakos halált az észak-indiai Dzsammu állam Kathua körzetében. (MTI/EPA/Dzsagadis Nv)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.