Nagyvilág

Ferenc pápa Erdő Pétert fogadta, de mintha Orbánnak üzent volna

Szolidaritást sürgetett az európai országokba érkező menekültekkel, befogadásukat szorgalmazta a katolikus egyházfő.

Ferenc pápa erről a Vatikánban éppen akkor beszélt, amikor fogadta az Erdő Péter bíboros vezette Európai Püspöki Konferenciák Tanácsa (CCEE) és a Christopher Hill anglikán főpásztor vezette Európai Egyházak Konferenciája (CEC) tagjait. Az egyházfő a CCEE és a CEC tagjaihoz intézett beszédében azt mondta, a háborúk, az üldözés és a nyomor (lásd gazdasági bevándorlók – a szerk) elől Európába menekülő ezrek drámai és gyakran tragikus végzetű vándorlásának fényében az európai egyházaknak kötelessége együttműködni a szolidaritás és befogadás ösztönzésében.

A pápa az európai intézményeknek is üzent. Mint mondta: bizonyos törvények a “rosszul értelmezett tolerancia nevében” akadályozzák a vallási meggyőződés szabad, békés és legitim gyakorlását. Ezt az egyházfő olyan új kihívásnak nevezte, amely ellen az európai keresztény egyházaknak közösen kell fellépniük, felülemelkedve az egymás közötti múltbéli megosztottságon.

Erdő Péter a pápához intézett beszédében a világ számos helyén tapasztalható keresztényüldözésről szólva rámutatott, hogy a keresztényekkel szembeni diszkrimináció Európa országaiban is érezhető. Hozzátette: mintha valaki “félre akarná tolni” a társadalomból a keresztény jelenlétet és távol tartani a hitet a közélettől.

A CCEE és a CEC vegyes bizottsága a Szabadság és szabadságok – a keresztény megközelítés témájáról tanácskozik a Vatikánban. A közösen megfogalmazott Európa-napi üzenetet pénteken ismertetik. Erdő Péter bíboros csütörtökön misét mutat be Pietro Parolin szentszéki államtitkárral Mindszenty József pappá szentelésének 100., esztergomi érseki kinevezése 70. és halálának 40. évfordulóján a római Santo Stefano Rotondo templomban, amely Mindszenty bíboros római címtemploma volt.  

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik