Nagyvilág

FAO: öt éve nem volt ilyen olcsó az élelmiszer

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) csütörtökön közzétett előrejelzéséből kiderül: a tejtermékek ára zuhant a legnagyobb mértékben, a hús viszont drágább lett.

A FAO élelmiszer-árindexe márciusról áprilisra 1,2 százalékkal 171 pontra süllyedt, ami 2010 júniusa óta a legalacsonyabb szint, és 19,2 százalékkal alacsonyabb 2014 azonos időszakához képest. A legnagyobb esés a tejtermékeknél figyelhető meg, de a cukor, a gabonák és a növényi olaj árai szintén mérséklődtek. Ezzel szemben a hús drágult áprilisban, amire 2014. augusztus óta nem volt példa.

Világszinten, az élelmiszerek ára továbbra is nyomás alatt lesz a jelentős raktárkészletek és az erős amerikai valuta hatására, a “a devizamozgások és makrogazdasági folyamatok 2015-2016-ban is kihatással lehetnek a piacokra” – írja a szervezet.

Csökkenhet a gabonatermés

A világ élelmiszer-behozatali kiadásai ötéves mélypontjukra süllyednek 2015-ben, amit az ENSZ szakosított szervezete a nemzetközi árak és logisztikai költségek csökkenésével, valamint az erős amerikai dollárral magyaráz. Az import mennyisége az egyes termékek esetében várhatóan nem változik, vagy valamelyest nő. Az alacsony jövedelmű országok az importárak csökkenésének haszonélvezői közé tartoznak.

A tavalyi rekordhoz képest idén 1,5 százalékkal csökkenhet a gabonatermés, főleg a kukoricával bevetett földterületek visszaszorulása miatt, bár ennek hatását kompenzálja a meglévő készletek magas szintje. A FAO összesen 2509 milliárd tonnás gabonatermésre számít, valamelyest kevesebbre, mint a 2014-es csúcsévi, de még így is többre, mint az utóbbi öt év átlaga.

Az utóbbi évek stabil termései és a meglévő készletek garantálják az alapvető mezőgazdasági termékek pozitív mérlegét. Épp ezért a gabonatermés várhatóan alacsonyabb szintje nem lesz érzékelhető a fogyasztók szintjén az élelmiszerek hozzáférhetőségét tekintve.

A tejtermékeknél 2 százalék közeli növekedés várható, ami mögött az alacsony nemzetközi árak által hajtott növekvő afrikai import áll. Az Európai Unió tejkvótarendszerének felszámolása a termelésre ösztönzőleg hathat; leginkább ez áll a tejárindex 6,7 százalékos havi csökkenése mögött.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik