Nagyvilág

A Fidesz EP-képviselői adatigényléssel göngyölítenék fel az Altus-ügyet

Az Európai Parlament (EP) magyar néppárti delegációja az Európai Bizottsághoz fordult adatigényléssel Gyurcsány Ferenc Altus nevű cégének uniós megbízatása miatt - közölte csütörtökön a képviselőcsoport.

A Fidesz-KDNP EP-képviselői elfogadhatatlannak tartják, hogy az Európai Bizottság egy olyan céget bízzon meg az Európai Unió 2014-20-as fejlesztési programjaival kapcsolatos tanulmányok elkészítésével, amelyik egy aktív pártpolitikus tulajdonában van – olvasható a közleményben. Szerintük az uniós javaslattevő-végrehajtó intézmény ezzel megsérti a pártpolitikai függetlenség elvét.

A megbízás kapcsán egyebek közt azt kérdezik az Európai Bizottságtól, hogy a cég az Európai Bizottsággal való szerződéses viszony 2014 októberi kezdete előtt végzett-e az uniós regionális politika megvalósításával kapcsolatos elemzői munkát, illetve amennyiben ezt a feladatot az Európai Bizottság maga látta el, akkor melyik főigazgatóság mely részlege végezte ezt a munkát korábban, és mi az oka annak, hogy most egy külső konzorciumot bíztak meg ezzel a feladattal.

Azt is kérdezik, hogy melyik főigazgatóság írta ki a pályázatot a megbízatásra, ki volt a felelős döntéshozó a pályázat elbírálásáért, hány cég indult azon a pályázaton amelynek során az Altus Zrt. vezette konzorcium elnyerte a 2016 január végéig tartó megbízatást. Szintén a kérdések között szerepel, hogy milyen feltételeknek kellett megfelelnie a pályázóknak, és milyen ismérvek alapján választotta ki ezt a konzorciumot az Európai Bizottság, illetve mikor hozza nyilvánosságra a brüsszeli testület a pályázati kiírást és a pályázatok értékelésével kapcsolatos dokumentumokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik