Nagyvilág

Szándékosan gázszivárgást okozott, harminc évet kapott

izrael (Array)
izrael (Array)

Harminc év börtönre ítéltek szerdán egy palesztin férfit Izraelben, amiért szándékosan gázszivárgást okozott elő több, zsidók által lakott épületben.

A jeruzsálemi körzeti bíróság szerint Azíz Aviszat kilenc lakóházban idézett elő gázszivárgást, a 49 éves férfit azonban emellett egy másik, 2012-ben elkövetett gyilkossági kísérlet miatt is bűnösnek találták.

A kelet-jeruzsálemi Dzsabel-Mukaber arab negyedben élő elítélt 2012-ben baltával támadt rá egy ortodox zsidó férfira, akit súlyosan megsebesített.

Aviszat vádalku keretében bűnösnek vallotta magát, és azt állította, a fejében lévő hangok mondták neki, hogy kövesse el ezeket a szörnyűségeket. Az ügyben eljáró bíróság szerint azonban a vádlott pontosan tisztában volt azzal, amit tesz.

„A vádlott azért akart megölni embereket, mert zsidók” – írta ítéletében a három bírából álló testület. A vádirat szerint Azíz Aviszat 2014-ben hallott egy gázrobbanásról, amelynek következtében összedőlt egy lakóház és meghalt három ember. A hatgyerekes férfi ekkor döntötte el, hogy elvágja a gázvezetékeket különböző, zsidók által lakott jeruzsálemi épületekben. Senki sem sérült meg.

Az Izrael által 1967-ben elfoglalt Kelet-Jeruzsálemben mintegy 300 ezer palesztin él.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik