Nagyvilág

Komp indul Floridából Kubába

kuba (Array)
kuba (Array)

Fidel Castro hatalomra jutása óta szünetel a hajókapcsolat, Raúl Castró alatt újraindul.

Három cég, a jórészt Mexikóban tevékenykedő Baja Ferries és két floridai vállalat, a United Americas Shipping Services, valamint a Havana Ferry Partners kedden már meg is kapta a szükséges engedélyeket az amerikai pénzügyminisztériumtól.

A Baja Ferries jogi képviselője szerint valószínűsíthető, hogy más vállalkozások is jóváhagyást kaptak. Ezt később a tárca szóvivője is megerősítette, részleteket azonban nem közölt.

 
Fotó: MTI 

A cégeknek még kubai részről is be kell szerezniük a szükséges engedélyeket, majd ha minden jól megy, szeptemberben vagy októberben elkezdhetik a járatok üzemeltetését négy floridai kikötő és az amerikai szövetségi állam partjaitól mintegy 150 kilométerre fekvő szigetország között. A Baja Ferries ügyvédje szerint a kompközlekedés jelentősen növelheti a két ország közötti kereskedelmet és az utazási lehetőségeket.

A Kuba és az Egyesült Államok közötti hajókapcsolat rendkívül sűrű volt az 1950-es években, Fidel Castro hatalomra jutása után azonban megszűnt. Jelenleg csak légi összeköttetés van a két ország között, de szigorúan szabályozott, hogy kik utazhatnak Amerikából Kubába: például az amerikai kubaiak, egyetemisták, sportolók, egyházi emberek, újságírók. Az amerikai turistáknak még mindig tilos.

A két ország vezetői tavaly decemberben jelentették be, hogy helyreállítják a diplomáciai kapcsolatokat, és normalizálni kívánják a viszonyt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik