Nagyvilág

Kamera buktatta le a négynapos csecsemőt kínzó kórházi ápolónőt (18+)

Emilia-Kovacseva-(960x640).jpg (Array)
Emilia-Kovacseva-(960x640).jpg (Array)

Veréssel és fojtogatással próbálta elhallgattatni az újszülöttet, aki kis híján belehalt a bántalmazásba. Az esetről készült felvétel hatalmas felháborodást okozott Bulgáriában.

Emberölési kísérlet vádjával indítottak eljárást a szófiai Sofiamed kórház egyik ápolónője ellen, aki a szülészeten majdnem halálra vert egy négynapos kislányt. Emília Kovacseva tettét biztonsági kamera rögzítette a kórházban, egy éjszakai műszak alatt. A felvételen látni, hogy a nő ököllel üti, rázza, majd kezét a nyakára téve fojtogatja a Nikol nevű kislányt, aki életveszélyes sérüléseket szenvedett a bántalmazás alatt. A kislányt az eset után egy másik kórházba szállították. Az orvosok közlése szerint fel fog gyógyulni és maradandó károsodásokat sem szenvedett a brutális verés miatt.
 

Kovacseva akár húsz évig tartó börtönbüntetésre is számíthat, ha a bíróság bűnösnek találja a gyilkossági kísérlet vádjában. Az előzetes letartóztatásba helyezett nő védői szerint azonban inkább életveszélyt okozó testi sértés vádjában kéne eljárást indítani az ápolónő ellen – írta a Novinite.

Kovacseva elismerte, hogy megütötte az újszülöttet és fojtogatta, de az emberölési kísérlet vádjában ártatlannak vallotta magát. A kórház „sokkolónak” nevezte az esetet, miután napvilágra került az április 18-án készült felvétel, és közölte, hogy az ápoló szakmai múltja példás. Azt egyelőre nem lehet pontosan tudni, hogy mi vezetett a dühkitöréshez, ami egy 24 órás műszak alatt történt.

A nagy felháborodást kiváltó eset után kérdések merültek fel a kórház működésével kapcsolatban. A bolgár egészségügyi minisztérium vizsgálata több súlyos hibát talált az intézményben, és különösen a szülészeti osztályon, ahol túl kevés orvos és ápolónő dolgozott, akik alig tudták ellátni a rájuk bízott feladatokat. Kovacseva a minisztérium kórházfelügyeleti szervének vizsgálata szerint havonta legalább 240 órát dolgozott egy hónapban, a jogszabályban meghatározott 160 órás limit helyett, és havonta hat-hét alkalommal is 24 órás műszakban volt.

A kórház közvetlenül az eset után még azt állította, hogy Kovacseva idén mindössze kétszer vállalt saját kérésére 24 órás műszakot. A Sofiamed a minisztérium vizsgálatára a legfrissebb hírek szerint még nem reagált, arra hivatkozva, hogy még nem kapták meg annak jegyzőkönyvét.

 

Olvasói sztorik