Nagyvilág

Izraeli gépek bombázhatták Szudánt

A főváros Kartúm mellett csaptak le a Hamásznak szánt, Afrikában tárolt fegyvereket gyakran szétlövő repülők. Eközben Szudán és Irán viszonya megromlott, miután előbbi ország beállt a síita jemeni lázadók elleni koalícióba.

Helyi források szerint izraeli harci repülőgépek csaphattak le Szudánban szerda éjjel – jelentette az izraeli média egy londoni székhelyű arab nyelvű újság értesülése alapján. Az nem világos, mi volt a légitámadás célpontja. Szudáni források szerint a megtámadott létesítmény Omdurmán város mellett volt, a szudáni főváros, Kartúm közvetlen közelében, a Nílus folyó másik oldalán. Az el-Aravi el-Dzsadíd című lapnak nyilatkozó megbízható katonai forrás szerint a szudáni légvédelem tüzet nyitott a támadó gépekre.

Helyi lakosok arról számoltak be, hogy egy Omdurmán melletti katonai létesítmény felől hallatszottak a robbanások, és a házak beleremegtek a bombázásba. Izraeli hivatalos források nem nem kommentálták a légicsapás hírét.

Egy hónapja, április 6-án az al-Vatan című, Ománban megjelenő lapra hivatkozva több hírportál jelentette, hogy az izraeli légierő egy repülőgépe csapást mért akkor Líbia déli részén olyan fegyverraktárakra, ahol a Gázai övezetet uraló Hamásznak szánt, Irán által Afrikában vásárolt fegyvereket tároltak.

A Ynet, a Jediót Ahronót című izraeli újság honlapja szerda reggel azt írta, hogy izraeli katonai gépek a múltban már többször lecsaptak Szudánban. Az egyik alkalommal lapok a kartúmi el-Jármuk nevű fegyvergyár elleni akcióról számoltak be.

A Ynet szerint az utóbbi hónapokban Szudán és Irán kapcsolata megromlott, mert Kartúm a Szaúd-Arábia vezette arab koalícióhoz közeledett a Jemenben harcoló húszi lázadók ellenében. Szudán kiutasította az iráni kulturális attasét és bezáratta az iráni kulturális központot, mert azzal vádolta Teheránt, hogy az iszlám síita ágának ottani megerősítésére törekszik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik