Nagyvilág

Hangfelvételek okoztak zavargásokat Macedóniában

Az ellenzék szerint a kormány eltussolja egy agyonvert 22 éves férfi ügyét, a kormány puccskísérlettel vádolja az ellenzéket. Nagyon feszült a helyzet Szkopjében.

Ezres nagyságrendű tömeg tüntetett Szkopjéban kedd este a macedón kormány ellen, amit az ellenzék vezetője azzal vádolt meg, hogy megpróbálta eltussolni a nyomozást a rendőrök által agyonvert 22 éves fiatal ügyében. A rendőrség vízágyúkkal és könnygázzal lépett fel, 19-en megsebesültek, köztük 11 rendőr – írja az MTI.

A tömeg a kormányzat központi épülete elé vonult, ahol azt kiabálta, hogy “Gyilkosok! Gyilkosok!” Többen kövekkel dobálták az épületet, betörték annak néhány ablakát, autókat rongáltak meg és kukákat gyújtottak fel. A rendőrség ezután avatkozott közbe, és feloszlatta a tüntetést. Eközben sebesültek meg többen, köztük – egy belügyi szóvivő szerint – tizenegy rendőr, valamint a sajtónak dolgozó egyik fotós.

A tüntetést azután hívták össze, hogy Zoran Zaev, a baloldali szociáldemokrata szövetség elnöke tucatnyi hangfelvételt tett közzé, amiken állítása szerint Nikola Gruevszki miniszterelnök, valamint a belügyminiszter, a macedón hírszerzés vezetője és más tisztviselők arról tárgyalnak, hogyan tussolják el a négy évvel ezelőtti emberölést, amit rendőrök követtek el.

Zaev hónapok óta a kormány piszkos ügyeit bemutató lehallgatott beszélgetéseket tesz közzé, ezek szerinte a macedón kémelhárítástól származnak. A felvételek a szociáldemokraták szerint azt bizonyítják, hogy a kormányzó konzervatív párt az elmúlt években több választáson is csalt, valamint törvényellenesen hallgatta le több mint 20 ezer ember, köztük politikusok, bírák, rendőrök, diplomaták telefonját.

A 2006 óta hatalmon lévő Gruevszki szerint a felvételek nem valódiak, külföldi ügynökök segítségével készültek. A kormányfő államcsíny szervezésével is megvádolta Zaevet, akit ezért január 31-én rövid időre őrizetbe is vettek. Az ellenzéki vezetőt nemrégiben vád alá helyezték az említett felvételek közzététele miatt. Az ellenzék május közepére már korábban országos kormányellenes tiltakozó akciót hirdetett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik