Nagyvilág

Hangfelvételek okoztak zavargásokat Macedóniában

Az ellenzék szerint a kormány eltussolja egy agyonvert 22 éves férfi ügyét, a kormány puccskísérlettel vádolja az ellenzéket. Nagyon feszült a helyzet Szkopjében.

Ezres nagyságrendű tömeg tüntetett Szkopjéban kedd este a macedón kormány ellen, amit az ellenzék vezetője azzal vádolt meg, hogy megpróbálta eltussolni a nyomozást a rendőrök által agyonvert 22 éves fiatal ügyében. A rendőrség vízágyúkkal és könnygázzal lépett fel, 19-en megsebesültek, köztük 11 rendőr – írja az MTI.

A tömeg a kormányzat központi épülete elé vonult, ahol azt kiabálta, hogy “Gyilkosok! Gyilkosok!” Többen kövekkel dobálták az épületet, betörték annak néhány ablakát, autókat rongáltak meg és kukákat gyújtottak fel. A rendőrség ezután avatkozott közbe, és feloszlatta a tüntetést. Eközben sebesültek meg többen, köztük – egy belügyi szóvivő szerint – tizenegy rendőr, valamint a sajtónak dolgozó egyik fotós.

A tüntetést azután hívták össze, hogy Zoran Zaev, a baloldali szociáldemokrata szövetség elnöke tucatnyi hangfelvételt tett közzé, amiken állítása szerint Nikola Gruevszki miniszterelnök, valamint a belügyminiszter, a macedón hírszerzés vezetője és más tisztviselők arról tárgyalnak, hogyan tussolják el a négy évvel ezelőtti emberölést, amit rendőrök követtek el.

Zaev hónapok óta a kormány piszkos ügyeit bemutató lehallgatott beszélgetéseket tesz közzé, ezek szerinte a macedón kémelhárítástól származnak. A felvételek a szociáldemokraták szerint azt bizonyítják, hogy a kormányzó konzervatív párt az elmúlt években több választáson is csalt, valamint törvényellenesen hallgatta le több mint 20 ezer ember, köztük politikusok, bírák, rendőrök, diplomaták telefonját.

A 2006 óta hatalmon lévő Gruevszki szerint a felvételek nem valódiak, külföldi ügynökök segítségével készültek. A kormányfő államcsíny szervezésével is megvádolta Zaevet, akit ezért január 31-én rövid időre őrizetbe is vettek. Az ellenzéki vezetőt nemrégiben vád alá helyezték az említett felvételek közzététele miatt. Az ellenzék május közepére már korábban országos kormányellenes tiltakozó akciót hirdetett.

Ajánlott videó