Nagyvilág

Az ENSZ BT elé kerül a menekültkérdés

Szélesebb felhatalmazást kér az Unió a kezelhetetlen menekültáradat miatt. Odapörkölnének az embercsempészeknek.

Rendkívüli ülést tart hétfőn a földközi-tengeri menekültáradat megfékezésének lehetséges módjairól az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT). A 15 tagú testület megvitatja Federica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője javaslatait. Az EU zöld jelzést szeretne az ENSZ-től, hogy akár erővel is fellépjen az embercsempészek és -kereskedők ellen, és célzott akcióival megakadályozza, hogy a menekültek életük kockáztatásával útra keljenek Európába a Földközi-tengeren át, elsősorban Líbián keresztül.

A Biztonsági Tanács európai tagjai, Franciaország, Nagy-Britannia, Spanyolország és Litvánia, illetve a földközi-tengeri menekültáradattól leginkább sújtott Olaszország azon dolgoznak, hogy megszövegezzenek egy határozattervezetet, ami nagyobb nemzetközi legitimációt adna az európai műveleteknek, többek közt a menekülteket szállító hajók átvizsgálására a nemzetközi vizeken.

Összesítések szerint idén már több mint 1500 menekült vesztette életét az átkelés során, vagyis nagyságrendekkel több, mint az előző év azonos időszakában jelzett alig száz. Sokan vágnak neki Szomáliából és Eritreából, de Gambiából, Ghánából, Nigerből, Szenegálból, Elefántcsontpartból is, és Szíriából is sokan próbálnak Európába jutni Afrikán keresztül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik