Nagyvilág

Aszad elismerte a kormányerők vereségét

aszad(430x286).jpg (Array)
aszad(430x286).jpg (Array)

Bassár el-Aszad szíriai elnök elismerte, hogy a hozzá hű erők az utóbbi időben kudarcokat szenvedtek a megdöntéséért harcoló felkelőkkel szemben, de azt ígérte, hogy katonái ismét felül fognak kerekedni a négy éve tartó polgárháborúban.

Aszad egy damaszkuszi iskolában tette a kudarcokról szóló, ritkaságszámba menő beismerést, ahol arról beszélt diákok előtt: a háborúkban általános a harci helyzet “hullámzása, a nyereségek és veszteségek, a fent és lent”.

“Minden ingadozik, de egyvalami nem: a katonába vetett bizalom, és az ő hite a végső győzelemben. Úgyhogy, amikor kudarcok érnek, az a társadalom kötelessége, hogy javítsuk a katona hangulatát, és ne arra várjunk, hogy ő javítsa a miénket. Ez egy kölcsönös dolog” – közölte Bassár el-Aszad.

Egyúttal azonban propagandának nevezte azokat a médiajelentéseket, amelyek szerint erői komoly bajban vannak, és leszögezte, hogy nem aggódik az esetleges vereség miatt. Az utóbbi időben a szíriai kormányerők az ország északi és déli részén is számos komoly vereséget szenvedtek a felkelőktől, és több olyan települést is elvesztettek, amely eddig erősségüknek számított.

Az északi Idlíb városából március végén kellett kivonulniuk a kormányerőknek. Ezt követően az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat szíriai ágának tartott an-Nuszra Front elfoglalta a kormányerők egyik utolsó északnyugati védőbástyájának tartott Dzsiszr-es-Sugur várost is, amely stratégiailag fontos helyen, a török határhoz és a kormányhadsereg egyik fellegvárának számító Latakia tartományhoz is közel fekszik.

A 2011. március 15-én békés tüntetésekkel kezdődött, majd a véres megtorlás hatására polgárháborúba torkolló szíriai felkelés halálos áldozatainak száma már meghaladta a 220 ezret.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik