Nagyvilág

A román kormány nemet mondott az útfelújításra

Erdély (Array)
Erdély (Array)

Beadvánnyal fordult Borboly Csaba, a székelyföldi Hargita megye önkormányzatának elnöke Liviu Dragnea regionális fejlesztési és közigazgatási miniszterhez, mert egyetlen Hargita megyei út felújítását sem foglalták bele a kormány 2015-ös Helyi Fejlesztési Programjába.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) politikusa azt kéri, hogy a kormány egészítse ki a támogatási listát, és Hargita megyei utak felújítására is juttasson támogatást.

„Valószínűleg mi vagyunk az egyetlen olyan megye az országban, ahová nem utaltak ki támogatást a megyei utak felújítására. Ilyen körülmények között az utak járhatóságát is nehezen fogjuk tudni biztosítani, ami elfogadhatatlan a megyénk lakosságával szemben. Több fontos megyei út állapota miatt tartottak már tiltakozó akciót a helyiek, forrás hiányában azonban nem tudunk lépni. Azon dolgozunk, hogy fiataljaink elvándorlását megállítsuk, de ha az alapvető infrastruktúrát sem tudjuk biztosítani számukra, hogyan tudjuk meggyőzni őket az itthon maradásról?” – idézte Borboly Csabát a közlemény.

A Világbank nemrégiben készült felmérése szerint Hargita megyének 166 millió euróra (49,8 milliárd forint) lenne szüksége a 845 kilométert kitevő megyei úthálózata teljes felújításához. A kormányprogram keretében 2014-ben 7 millió eurót (2,1 milliárd forint) kapott, 2015-re pedig egyáltalán nem kapott támogatást útfelújításra.

Románia megyéi közül Hargita megyében a legmagasabb (85 százalékos) a magyarok aránya. A megye mintegy 305 ezer lakosából közel 259 ezren nyilvánították magukat magyarnak a 2011-es népszámláláson.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik