Nagyvilág

Újabb amerikai merényletekkel fenyeget az Iszlám Állam

A Fehér Ház szerint korai kijelenteni, hogy tényleg a dzsihadisták lövöldöztek volna Dallas mellett. Pedig az kiderült, az egyik férfi korábban Szomáliába akart menni kiképzésért.

Az Iszlám Állam vállalta magára kedden azt a terrorista támadást, amelyet két arizonai férfi követett el a Mohamed-karikatúrákat bemutató dallasi kiállítás épülete előtt, és további hasonló akciókkal fenyegetőzött. A két férfi – a phoenixi Elton Simpson és Nadir Soofi – vasárnap este tüzet nyitott egy rendőrautóra a kiállításnak helyet adó Curtis Culwell rendezvényközpont mellett, Dallas Garland külvárosában. Megsebesítettek egy őrt, de utána egy rendőr mindkettőjüket lelőtte. A kiállítást a szélsőjobboldalinak és iszlámellenesnek tartott American Freedom Defense Initiative nevű New York-i csoport szervezte.

Simpsont 2006 óta megfigyelés alatt tartották, mert kapcsolatban állt valakivel, aki terrorista sejtet akart alakítani Arizonában. 2010 februárjában három évi felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték, mert hazudott az őt kihallgató nyomozóknak. Szomáliába akart utazni, és ott valószínűleg csatlakozni egy terrorszervezethez. “Allah fogadjon el bennünket szent harcosként” – írta Simpson a Twitteren a vasárnapi támadás előtt.

“A kalifátus két katonája az amerikai Texasban megtámadott egy kiállítást, amin a prófétát gúnyoló karikatúrák voltak láthatók” – közölte napi rádiós üzenetében az Iszlám Állam, a Szíria és Irak területén általa létrehozott államalakulatra utalva a kalifátus kifejezéssel. “Figyelmeztetjük Amerikát: ami még csak készül, jelentősebb és keserűbb lesz. Az Iszlám Állam katonái szörnyű dolgokat fognak elkövetni” – tették hozzá a dzsihadisták.

A bejelentés ellenére a Fehér Ház szerint korántsem biztos, hogy az Iszlám Állam áll a támadás hátterében. Josh Earnest elnöki szóvivő azt mondta: egyelőre folyik a nyomozás, nem lehet biztosat tudni. Túl korai lenne kijelenteni, hogy a két merénylő valóban kapcsolatban állt az Iszlám Állammal.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!