Külföld

Sarkozy pártja lecseréli nevét

Molnár Zoltán
Molnár Zoltán

bértollnok. 2015. 05. 05. 21:38

Köztársaságiak, avagy Les Républicains: mostantól ezzel a sokat bírált pártnévvel kampányolhat Nicolas Sarkozy. Az ötlet a pártbeli riválisoknak és az ellenlábas szocialistáknak sem tetszik, már csak az a kérdés, az amerikai republikánusok mit szólnak hozzá.

Névváltoztatásról döntött kedden a legfőbb francia jobboldali párt: a Nicolas Sarkozy volt elnök által vezetett Népi Mozgalom Uniója (UMP) a Köztársaságiak nevet fogja felvenni. A névváltoztatást a pártvezetés egyhangúlag fogadta el, ám a lépést még a párttagoknak is jóvá kell hagyniuk, akik május 28-29-én, azaz a május 30-i pártkongresszus előtt elektronikusan szavazhatnak a kérdésben – írja az MTI.

A névváltoztatást Sarkozy kezdeményezte. A Sarkozyhez közel álló Bernard Accoyer azt mondta, hogy a lépés az UMP nevét az utóbbi két-három évben besározó ügyek miatt vált szükségessé. Tavaly Jean-Francois Copé akkori UMP-elnök és Catherine Vautrin volt pénztárnok ellen eljárás indult hivatali bizalommal való visszaélés gyanúja miatt, Sarkozyt pedig 2012-es elnökválasztási kampányának túlköltekezése miatt hallgatták ki.

sarkozy(650x433).jpg (Array) 

A pártelnök áprilisban azt mondta a Le Journal du Dimanche lapnak, hogy “számomra véget ért a rövidítések időszaka. Ideje fellépni a köztársaság értékeiért, ahelyett, hogy romboljuk azokat” – mondta. Az új nevet azonban korábban az UMP egyes tagjai, köztük Sarkozy pártbéli riválisa, Alain Juppé volt kormányfő is kritizálta. A bírálatok szerint a Les Républicains név túlságosan az amerikai Republikánus Pártéra emlékeztet, míg mások szerint a pártelnök 2017-es elnökválasztási kampánya miatt akar új politikai brandet építeni.

A névváltoztatást a kormányzó szocialisták is bírálták, ők arra hivatkoztak, hogy a köztársaság eszméjét nem lehet “privatizálni” és “kisajátítani”, az mindenkié. Az UMP 2002-ben több jobbközép pártból jött létre Jacques Chirac akkori elnök vezetése alatt. Eleinte egy rövid ideig az Unió az Elnöki Többségért nevet viselte a párt.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

2871252 06/13/2016 US soldiers during a stop of the US armed forces in Riga in the course of the Dragoon Ride II of the Saber Strike-2016 international exercise. Taisija Voroncova/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.