Mexikoi-krematorium(960x640).jpg (Array)
Nagyvilág

Rendőrt és újságírót is gyilkoltak Mexikóban

Kilenc rendőrtisztből nyolcat sikerült csak kiszabadítani. Egy veracruzi újságíró szitává lőtt holttestét is megtalálták.

Egy helyi illetékes arról számolt be hétfőn, hogy a rendőröket előző nap este rabolták el, amikor a gyanúsítottak üldözőbe véve a texasi határon fekvő Nuevo Leónba követték a nyomukat. A felfegyverzett emberrablók gépkocsival követték a rendőröket, és egy országúton még két, fegyveresekkel teli gépkocsi csatlakozott hozzájuk. A támadók egy rendőrt megöltek, a többit elrabolták. A túszokat később katonák és rendőrök kutatták fel és szabadították ki.

A Oaxaca állambeli ügyészség közben arról számolt be, hogy egy veracruzi újságíró szitává lőtt holttestére bukkantak helyi idő szerint hétfőn délután egy, a veracruzi határnál fekvő településen. Armando Slandana Moráles egy Tierre Blanca-i rádiónak dolgozott. A gyilkosságról más részletek nem ismertek.

A mexikói szövetségi államok közül Veracruz a legveszélyesebb az újságírók számára, Oaxaca pedig a negyedik helyet foglalja el a dicstelen rangsorban. A két állam határán tavaly augusztusban öltek meg egy újságírót, néhány hónappal előtte, áprilisban meggyilkolták egy rádiós társaság tulajdonosát.

Általában véve a sajtósok számára Mexikó a világ legveszélyesebb országa. Az Újságírók Határok Nélkül (RSF) nemzetközi sajtószervezet szerint 2000 és 2014 között legalább 82 újságírót öltek meg az országban.

Ajánlott videó