Nagyvilág

“Orbán nagyobb kaliberű fegyvert húzott elő”

Orban-Viktor(960x640).jpg (Array)
Orban-Viktor(960x640).jpg (Array)

Egy cseh napilap külpolitikai rovatvezetője elemezte, hogy a magyar kormányfő miért dobta be a halálbüntetés kérdését.

Bár Orbán Viktor fejébe senki sem lát bele, nagy a valószínűsége annak, hogy a halálbüntetés és a migránsok elleni keményebb fellépés kérdését a miniszterelnök azért élesztette fel, hogy elvegye a Jobbiktól témáit – állítja kedden a Hospodárské Noviny című cseh gazdasági és politikai napilapban Martin Ehl.

A Miért élesztgeti Orbán a halálbüntetést című írás szerzője szerint a második legerősebb magyar párt, “az idegengyűlölő, rasszista Jobbik” egyre sikeresebb, míg Orbán Fideszének népszerűsége “hosszú távon folyamatosan csökken”.

Nyilvánvaló, hogy a 2018-as választáson a Fidesz legfőbb ellenfele nem a baloldal, hanem a Jobbik lesz. A legutóbbi időközi választások eredményei azt jelzik, hogy megjelent a színen a Fideszben csalódott választóknak egy olyan csoportja, amely még inkább jobbra akar menni.

Orbánnak újra magyarázkodnia kell

Mivel az ország gondjait már egyre nehezebb rákenni a baloldalra és a liberálisokra, Orbán “nagyobb kaliberű” fegyvert húzott elő.

Magyarországnak tényleg vannak gondjai a koszovói bevándorlókkal, s a kaposvári trafikosnő meggyilkolása is tény, ami azt a látszatot keltheti a lakosság körében, hogy Orbán az ő problémáikra reagál.

Európában viszont a halálbüntetés újbóli bevezetéséről szóló vita megdöbbenést keltett. Orbánnak újra magyarázkodnia kell, hogy egy olyan EU-tagország élén áll, amelyben az értékek közössége természetes és ahol határokat szabnak a szélsőségeknek, nem pedig átveszik választási programjaikat – zárja eszmefuttatását a Hospodárské Noviny.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik