Nagyvilág

Obama megnevezte az új vezérkari főnökét

Joseph Dunford (Array)
Joseph Dunford (Array)

Joseph Dunford tábornokot jelöli az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának élére az amerikai elnök a szeptemberben távozó Martin Dempsey tábornok helyére.

Fehér házi tisztségviselők hétfői közlése szerint az amerikai elnök kedden jelenti be hivatalosan, hogy a tengerészgyalogság jelenlegi parancsnokát javasolja a vezérkari főnökök egyesített bizottsága elnökének, Paul Selva tábornokot, a védelmi minisztérium szállítási parancsnokságának parancsnokát pedig a helyettesének.

 
Fotó: Europress 

Mielőtt tavaly októberben a tengerészgyalogság 36. parancsnoka lett, augusztusig Joseph Dunford irányította az Afganisztánban 2014 év végéig harcoló nemzetközi erőket (ISAF). Korábban az amerikai tengerészgyalogság parancsnokának helyettese volt.

Amennyiben a szenátus jóváhagyja a kinevezését, Peter Pace tábornok után az 59 éves Dunford lesz a második tengerészgyalogos a vezérkari főnökök egyesített bizottságának élén. Pace tábornok George W. Bush elnöksége idején töltötte be a tisztséget.

Joseph F. Dunford 1955. december 8-án született Bostonban. Elvégezte az amerikai haderő vezérkari akadémiáját (USAWC), de emellett diplomát szerzett nemzetközi kapcsolatokból és politikatudományból is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik