Nagyvilág
luhanszki szakadárok (Array)

Hadiállapotot vezettek be a luhanszki szakadárok

Az önkényesen kikiáltott „népköztársaság" területére tennék kötelezővé a különleges törvénykezést.

A szakadárok által hozott “jogszabály” szerint “agressziónak minősül egy külföldi állam vagy országcsoport által fegyveres erők bevetésével, vagy bármely más, az ENSZ alapokmányával ellentétes módon a Luhanszki Népköztársaság szuverenitásának, politikai függetlenségének és területi épségegének megsértése”.

Nő a feszültség

A dokumentum szerint a hadiállapot fennállása alatt a “az ország és az állam biztonsága és védelme alapján szükséges mértékben” korlátozható az állampolgárok, hivatalok és szervezetek joga és szabadsága, továbbá plusz kötelezettségek terhelik az állampolgárokat. Az ukrán sajtóban idézett szöveg nem tér ki ezzel kapcsolatosan konkrét intézkedésekre.

 
Fotó: Europress 

Közben egyre feszültebb a helyzet a kelet-ukrajnai harcok övezetében. A kijevi hadműveleti parancsnokság keddi közlése szerint az éjjel a szakadárok 27-szer sértették meg a tűzszünetet. Az előző napokhoz hasonlóan ismét bevetettek olyan nagy kaliberű aknavetőket, illetve harckocsikat, amelyeket a februári minszki megállapodás értelmében ki kellett volna vonniuk a front menti övezetből. A támadások zöme az ukrán fegyveres erők ellenőrzése alatt álló Donyeck környéki településeknél, valamint az Azovi-tengerparton, a stratégiai fontosságú Mariupol kikötővárostól 20 kilométerre keletre fekvő Sirokine falunál lévő katonai állásokat érték.

Tagadják, hogy önkéntesek harcolnának

Leonyid Kucsma volt ukrán elnök sajtótitkára közölte, hogy kedden várhatóan összeül egyeztetni Kijev, Moszkva és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) képviselőiből álló úgynevezett kontaktcsoport. A kelet-ukrajnai konfliktus békés, tárgyalások útján történő rendezésére létrehozott testületben Kijevet az exállamfő képviseli. Másnap az összekötőcsoport a tervek szerint Minszkben tárgyalóasztalhoz ül a kelet-ukrajnai szakadárok képviselőivel.

A kijevi hadműveleti parancsnokság kedden közleményben cáfolta azokat a sajtójelentéseket, amelyek szerint még mindig harcolnak önkéntes alakulatok a kelet-ukrajnai konfliktus övezetében. Kijev közlése szerint az önkéntes alakulatok betagozódtak az ukrán hadseregbe vagy a Nemzeti Gárdába, így ilyenek már nem vesznek részt a harci műveletekben.

Részletekbe a parancsnokság nem bocsátkozott, így egyelőre arról sem adott tájékoztatást, hogy a radikális Jobboldali Szektor (PSZ) önkéntes alakulatának a hadsereghez való csatlakozása hogyan történt meg. Előző héten a PSZ aktivistái az elnöki hivatal előtt tüntetve követelték, hogy önálló alegységként tagozódjon be alakulatuk a fegyveres erők kötelékébe.

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

French anti-riot police force CRS officers stand by as migrants wait to board buses during the evacuation of a makeshift camp at Porte de la Chapelle, in the north of Paris, on August 18, 2017. - More than a thousand migrants and refugees were evacuated on early August 18 from a makeshift camp that had been set up for several weeks in La Chapelle. (Photo by bertrand GUAY / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.