Külföld
luhanszki szakadárok (Array)

Hadiállapotot vezettek be a luhanszki szakadárok

Horváth Balázs
Horváth Balázs

hírszerkesztő. 2015. 05. 05. 11:33

Az önkényesen kikiáltott „népköztársaság" területére tennék kötelezővé a különleges törvénykezést.

A szakadárok által hozott “jogszabály” szerint “agressziónak minősül egy külföldi állam vagy országcsoport által fegyveres erők bevetésével, vagy bármely más, az ENSZ alapokmányával ellentétes módon a Luhanszki Népköztársaság szuverenitásának, politikai függetlenségének és területi épségegének megsértése”.

Nő a feszültség

A dokumentum szerint a hadiállapot fennállása alatt a “az ország és az állam biztonsága és védelme alapján szükséges mértékben” korlátozható az állampolgárok, hivatalok és szervezetek joga és szabadsága, továbbá plusz kötelezettségek terhelik az állampolgárokat. Az ukrán sajtóban idézett szöveg nem tér ki ezzel kapcsolatosan konkrét intézkedésekre.

 
Fotó: Europress 

Közben egyre feszültebb a helyzet a kelet-ukrajnai harcok övezetében. A kijevi hadműveleti parancsnokság keddi közlése szerint az éjjel a szakadárok 27-szer sértették meg a tűzszünetet. Az előző napokhoz hasonlóan ismét bevetettek olyan nagy kaliberű aknavetőket, illetve harckocsikat, amelyeket a februári minszki megállapodás értelmében ki kellett volna vonniuk a front menti övezetből. A támadások zöme az ukrán fegyveres erők ellenőrzése alatt álló Donyeck környéki településeknél, valamint az Azovi-tengerparton, a stratégiai fontosságú Mariupol kikötővárostól 20 kilométerre keletre fekvő Sirokine falunál lévő katonai állásokat érték.

Tagadják, hogy önkéntesek harcolnának

Leonyid Kucsma volt ukrán elnök sajtótitkára közölte, hogy kedden várhatóan összeül egyeztetni Kijev, Moszkva és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) képviselőiből álló úgynevezett kontaktcsoport. A kelet-ukrajnai konfliktus békés, tárgyalások útján történő rendezésére létrehozott testületben Kijevet az exállamfő képviseli. Másnap az összekötőcsoport a tervek szerint Minszkben tárgyalóasztalhoz ül a kelet-ukrajnai szakadárok képviselőivel.

A kijevi hadműveleti parancsnokság kedden közleményben cáfolta azokat a sajtójelentéseket, amelyek szerint még mindig harcolnak önkéntes alakulatok a kelet-ukrajnai konfliktus övezetében. Kijev közlése szerint az önkéntes alakulatok betagozódtak az ukrán hadseregbe vagy a Nemzeti Gárdába, így ilyenek már nem vesznek részt a harci műveletekben.

Részletekbe a parancsnokság nem bocsátkozott, így egyelőre arról sem adott tájékoztatást, hogy a radikális Jobboldali Szektor (PSZ) önkéntes alakulatának a hadsereghez való csatlakozása hogyan történt meg. Előző héten a PSZ aktivistái az elnöki hivatal előtt tüntetve követelték, hogy önálló alegységként tagozódjon be alakulatuk a fegyveres erők kötelékébe.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 2016. február 26.
A Microsoft informatikai világcég magyarországi székháza az egykori óbudai Gázgyár területén létesült Graphisoft parkban, a főváros III. kerületében.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.