Nagyvilág

Budapesten tüntetnék ki Putyin ellenfelét, de börtönben van

Hiába ismerte el Alekszej Navalnij és testvére harcát egy szervezet, egyikük börtönben van, másikok nem hagyhatja el Oroszországot. A totalitarizmus erősödése elleni küzdelem miatt kapták a díjat.

Alekszej Navalnij ismert orosz ellenzékinek és fivérének, Oleg Navalnijnak ítélte oda idei évi díját az Európai Emlékezet és Lelkiismeret Platformja – közölte a Newsru.com orosz hírportál kedden. A szervezet honlapján is megjelent a hír, miszerint a díjátadás szerda este 6 órakor lesz Budapesten, a Duna Palotában. A rendezvényen csak az előre akkreditált meghívottak és újságírók vehetnek részt.

A Charta 97 című honlap szerint a Navalnij-testvérek nem lehetnek ott a jogvédelmi elismerés átadásán, mivel Alekszejt felfüggesztett, fivérét pedig letöltendő börtönre ítélték tavaly decemberben az úgynevezett Yves Rocher-ügyben. Alekszej 2013-ban egy másik, többmilliós csalási ügyben (Kirovlesz) szintén felfüggesztett büntetést kapott, és ezért sem hagyhatja el Oroszországot, Oleg pedig már 3 és fél éves büntetését tölti. A korrupcióellenes küzdelméről ismertté vált Alekszej Navalnijt Vlagyimir Putyin orosz államfő legkíméletlenebb ellenfelének tartják.

Az Európai Emlékezet és Lelkiismeret Platformjának díját olyan személynek ítélik oda, aki a totalitarizmus ellen, a demokratikus eszmék, az alapvető emberi és szabadságjogok érvényesüléséért, a jogállamiságért küzd. Az elismeréssel a díjazottak harcát segítik, támogatják őket az üldöztetéssel szemben, és felhívják a nemzetközi közösség figyelmét ügyükre – írták a szervezet honlapján. A platform tagjai a demokratikus értékek és szabadságjogok oroszországi fenntartásáért folytatott harcukért, személyes bátorságukért ítélték oda az idei díjat a Navalnij-testvéreknek. Oleg Navalnijt politikai fogolynak tekintik.

Az Európai Emlékezet és Lelkiismeret Platformját 2011. október 14-én Prágában, a V4-csoport kormányfői találkozóján hozták létre. 18 ország (13 európai uniós) 48 állami és magánintézményét foglalja magában. Célja a szélsőséges eszmék, a türelmetlenség és az antidemokratikus mozgalmak elleni küzdelem. A magyar Nemzeti Emlékezet Bizottsága tavaly óta tagja a platformnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik