Nagyvilág

2015 végére rakétapajzs védi Romániát

A románok persze nyugtatnak: a NATO-pajzs pusztán védelmi célokat szolgál.

Az év vége előtt működőképes lesz a NATO rakétapajzsának romániai bázisa – jelentette ki kedden Mircea Dusa román védelmi miniszter. Ezt azután közölte, hogy találkozott a romániai látogatáson tartózkodó Mark Fergusonnal, a NATO nápolyi parancsnokságának vezetőjével. A romániai bázis a nápolyi parancsnokság irányítása alatt fog működni. Dusa újra megerősítette, hogy a déli Olt megyei Deveseluban lévő bázis védelmi célokat szolgál, nem jelent fenyegetést más országokra nézve.

A miniszter elmondta: a megbeszélésen szó volt a NATO és az Európai Unió keleti határának biztonságáról. Dusa elmondta, szerinte Románia a “stabilitás oázisa”. Egyúttal köszönetét fejezte ki, amiért a nápolyi parancsnokság támogatta, hogy Romániában megalakuljon egy többnemzeti hadosztály-parancsnokság.

Ferguson bejelentette, hogy a jövő hónapban a dél-erdélyi cincui katonai bázisra áthelyeznek ezer katonát az általa vezetett parancsnokságról, akik először fognak Romániában gyakorlatozni. A következő időszakban több NATO-hadgyakorlat is lesz Romániában, ami azt mutatja, hogy a szövetség alkalmazkodik az új biztonsági kihívásokhoz – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik