Nagyvilág

Kim Dzsongun lemondta az első külföldi útját

kim-dzsong-un(210x140).jpg (kim dzsong un)
kim-dzsong-un(210x140).jpg (kim dzsong un)

Belső ügyekre hivatkozva nem megy el Moszkvába. A névleges államfőt küldi.

A névleges államfő képviseli Észak-Koreát Kim Dzsongun helyett a második világháború európai befejezésének 70. évfordulóján rendezett május 9-i ünnepségen Moszkvában.

A kommunista állam hivatalos hírügynöksége, a KCNA hétfőn közölte, hogy az eseményen Kim Jong Nam, a Legfelső Népi Gyűlés Elnökségének elnöke vesz részt.

A moszkvai ünnepség lett volna a három évvel ezelőtt hatalomra került Kim Dzsong Un első hivatalos külföldi útja. Vlagyimir Putyin orosz elnök szóvivője csütörtökön jelentette be, hogy az észak-koreai vezető “belső ügyek” miatt úgy döntött, Phenjanban marad.

Korábban többen úgy értékelték Kim Dzsongun beharangozott moszkvai látogatását, hogy Phenjan csökkenteni akarja függőségét első számú szövetségesétől, Kínától, és Moszkvához akar közeledni.

Oroszország az utóbbi időben több jelét is mutatta annak, hogy támogatja Észak-Koreát. Elindította a két nép közötti “barátság évét”, és fejleszteni fogja az észak-koreai vasúthálózatot, hogy hozzáférjen az ottani természeti erőforrásokhoz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik