Nagyvilág

Kihalófélben lévő madarakért kampányol az Angry Birds

Angry Birds (Array)
Angry Birds (Array)

A játék legújabb részében veszélyeztetett madarak lesznek, ezzel kampányolnak a védelmükben.

Kihalás fenyegette csendes-óceáni madárfajok védelmére buzdít az Angry Birds. A játékok fejlesztője, a finn Rovio Entertainment bejelentette, hogy összefog az angliai székhelyű BirdLife természetvédő szervezettel, és a kihalás fenyegette, a Csendes-óceán térségének déli részén élő madárfajok fennmaradásáért indít kampányt. Ezek a fajok különösen védtelenek az ember által behurcolt, nem őshonos ragadozók – például a patkányok – támadásaival szemben.

Az Angry Birds játékban, amelyet eddig több mint 2,8 milliárdszor töltöttek le világszerte, a madarak tojásait szintén ragadozók fenyegetik, csak ők malacra hasonlító zöld lények.

A kampány részeként a Rovio az Angry Birds legújabb frissítésével – amelyben 26 új, csendes-óceáni helyszínekre megálmodott szinten küzdhetik át magukat a játékosok – szeretné felhívni a közvélemény figyelmét a problémára. Reményeik szerint sikerül felajánlásokat is gyűjteni a nem őshonos ragadozók elleni küzdelemhez.

A vállalat tájékoztatása szerint a madárfészkeket fosztogató ragadozók a térség 25 ezer szigetén élő őshonos madárfaj mintegy felének az eltűnésében játszottak szerepet. Jelenleg 81 madárfaj áll a kihalás küszöbén a Csendes-óceán déli részén.

“Rendkívül kijózanító arra gondolni, hogy a megmentésre váró madárfajok közül néhánynak kevesebb élő példánya van, mint ahányan a Roviónak dolgoznak” – mondta el Sami Lahtinen, a világszerte 700 munkatársat foglalkoztató Rovio egyik vezetője.

A veszélyeztetett madárfajok között található a tahiti csillagosgalamb, a faj vadon élő egyedeinek száma a BirdLife adatai szerint csupán kétszázra tehető. Alig 60 vadon élő példánnyal szintén a kihalás szélére került a tahiti tengerilégykapó, és veszély fenyegeti a Tuamotu-szigeteken őshonos óceáni cankót is.

A kampány szervezői mintegy 150 ezer dollárt (41 millió forint) szeretnének összegyűjteni, amelyet az érintett szigetek természetvédelmi helyreállítására fordítanának. Eddig a Csendes-óceán 30 szigetén – köztük a Cook-szigetek, a Fidzsi-szigetek, Francia Polinézia és Palau területén – tettek hasonló erőfeszítéseket az őshonos madár- és más állatfajok védelmében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik