Nagyvilág

Bontásra ítélték a pápa emlékművét

A II. János Pál pápa tiszteletére emelt emlékmű lebontására szólított fel egy francia kisvárost egy bíróság, amely szerint az alkotás ellentétes az állam és az egyház szétválasztásáról rendelkező törvénnyel.

Ploërmel-ben, a bretagne-i kisvárosban 2006-ban emelt emlékművön az elhunyt pápa bronzszobra áll egy boltív alatt, ez utóbbin egy 8 méter magas óriási kereszt magasodik.

Az emlékmű “elhelyezésénél és méreteinél fogva” feltűnő jellegű, és mint ilyen, ellentétes a francia köztársaság világi jellegét előíró alkotmánnyal, valamint az egyház és az állam kettéválasztásáról rendelkező 1905. évi törvénnyel” – indokolta döntését a rennes-i közigazgatási bíróság.

“Az ítéletből következően az emlékművet el kell távolítani a jelenlegi helyéről” – közölte a bíróság, amely hat hónapot adott a városnak a döntés végrehajtásához. Az emlékmű – Zurab Cereteli grúz származású orosz képzőművész alkotása – egyfolytában viták középpontjában áll, amióta felállították a II. Szent János Pál térre átnevezett téren.

Az igazságszolgáltatás már 2010 januárjában törvénytelennek talált egy a megyei önkormányzat által az emlékmű felállításához nyújtott 4500 eurós támogatást. Az emlékmű bírálói azt kifogásolták, hogy közpénzből finanszírozták a szobor talapzatát, amelyen II. János Pál híres mondata – “Ne féljetek” – olvasható, valamint az avatási ünnepség 30 ezer eurós költségét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik