Nagyvilág

Az egész EU kiállhat a dohánycsempészet ellen

Javaslatot tett az Európai Bizottság hétfőn arra, hogy az Európai Unió csatlakozzon a dohánycsempészet elleni nemzetközi egyezményhez.

Ez formálisan azt jelentené, hogy a tagállamok kormányainak képviselőiből álló tanácsnak alá kellene írnia az Egészségügyi Világszervezet dohánytermékek ellenőrzését szolgáló keretegyezményének a dohánytermékek törvénytelen kereskedelmét felszámolni hivatott jegyzőkönyvét.

A jegyzőkönyv hatálybalépéséhez 40 ország ratifikációjára lenne szükség, a 2012-ben véglegesített jegyzőkönyvnek hét részes állama van. Az EU mint nemzetközi szervezet a tanács és az Európai Parlament jóváhagyásával csatlakozhat a jegyzőkönyv aláíróihoz, ám a bizottság azt szeretné, ha a tagállamok külön-külön, parlamenti ratifikáció révén mind részes államaivá válnának a megállapodásnak, ami összesen 29-cel dobná meg a csatlakozó országok táborát.

A jegyzőkönyv célja a dohánytermékek törvénytelen kereskedelmének teljes felszámolása tagállami intézkedések és nemzetközi együttműködés révén. Így engedélyhez kötné a dohánytermékek importját, exportját, előállítását, és az előállításukhoz szükséges berendezéseket is. A jegyzőkönyv értelmében a dohánytermékeket teljes mértékben követhetővé kellene tenni. Emellett a részes államoknak azt is vállalniuk kell, hogy bizonyos tevékenységeket, például a törvénytelen dohánytermékgyártást és -kereskedelmet kriminalizálnak, és megfelelő szankciókkal sújtanak, az elkobozott termékeket pedig megsemmisítik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik