Külföld
abraham lincoln (Array)

Újra “temetik” Lincolnt

Belicza Bea
Belicza Bea

szocioriporter. 2015. 05. 03. 17:45

Az egykori amerikai elnök halálának 150. évfordulóján eljátsszák a búcsúztatását az Egyesült Államokban.

Több száz ember, sokan korabeli ruhákba öltözve eleveníti fel a merénylet áldozatává vált Abraham Lincoln amerikai elnök temetését a hét végén az Illinois államban lévő Springfieldben.

Az Egyesült Államok 16. elnöke volt az első, akinek holttestét a Capitolium épületében ravatalozták fel, majd az egész országot bejáró vonaton szállították végső nyughelyére, az Illinois állambeli Springfieldbe.

Szombaton a springfieldi pályaudvaron katonai díszőrséggel fogadták az elnök koporsóját szállító vonatot. Az uniós hadsereg kék egyenruháját viselő katonák és koporsóvivők menete gyalogolt dobpergés közepette a pályaudvarról az állam régi törvényhozásának épületéhez, ahol a koporsót felravatalozták. A koporsóvivők között számos olyan leszármazott volt, akiknek ősei 1865-ban Lincoln koporsóját kísérték. A hétvégi megemlékezések keretében tartott istentiszteleteken felhangzott a polgárháborús kor zenéje.

abraham lincoln (Array) Fotó: MTI

Az amerikai polgárháború befejezése után meggyilkolt Abraham Lincolnt a történészek az Egyesült Államok legjelentősebb elnökének tartják, akinek sikerült megőrizni az Egyesült Államok egységét és véget vetni a rabszolgaságnak.

Vasárnap a résztvevők bejárják az Oak Ridge-i temetőbe vezető történelmi utat, ahol felelevenítik Lincoln temetését a búcsúbeszédekkel és a korabeli díszsortűzzel.

Lincolnt 1865. április 14-én este a washingtoni Ford Színház páholyában lőtte fejbe egy színész, aki a polgárháborúban a déliek ügyével rokonszenvezett. Az Egyesült Államok első republikánis elnöke másnap meghalt. Személyét hazájában kultusz övezi, őt tekintik az amerikai erkölcsi értékek megtestesítőjének. Steven Spielberg a közelmúltban nagyszabású filmet forgatott róla. Barack Obama, az Egyesült Államok első színes bőrű elnöke ugyancsak Lincolnt tekinti példaképének

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.