Nagyvilág

Nepáli földrengés: nyolc nap után találtak túlélőket

nepál-fr-1 (nepál, földrengés, nepáli földrengés, természeti katasztrófa, tragédia, tudomány)
nepál-fr-1 (nepál, földrengés, nepáli földrengés, természeti katasztrófa, tragédia, tudomány)

Élve szabadítottak ki három embert a romok alól Nepálban a pusztító, több mint hétezer ember halálát követelő földrengés után nyolc nappal, közölte vasárnap a nepáli kormány.

A katasztrófa újabb túlélőit – két férfit és egy nőt – egy Katmandutól mintegy 60 kilométerre nyugatra fekvő hegyvidéki falu közelében találták meg a mentőcsapatok.

A túlélőket egy közeli katonai kórházba szállították. További részleteket egyelőre nem közöltek.

A hatóságok már nem számítottak arra, hogy további túlélőkre bukkannak a múlt szombati földmozgás után, amely legkevesebb hétezer halálos áldozatot követelt Nepálban és a szomszédos Kínában és Indiában.

“Sokkal magasabb lesz” az előző hétvégi nepáli földrengés halálos áldozatainak végleges száma, mint amennyiről jelenleg tudunk – jelentette ki vasárnap a dél-ázsiai ország pénzügyminisztere. A jelenlegi adatok szerint hétezernél is több a halottak száma.

“Vannak olyan falvak, amelyekbe még nem tudtunk eljutni, noha tudjuk, hogy bennük minden lakóház romba dőlt” – mondta Ram Saran Mahat. “Úgy gondoljuk, a halottak végleges száma sokkal magasabb lesz” – közölte a tárcavezető, hozzátéve, hogy folyamatosak az utórengések, amelyek újabb áldozatokat szedhetnek.

A Vöröskereszt és Vörösfélhold Társaságok Nemzetközi Federációja (IFRC) szerint bizonyos, a földmozgás által leginkább sújtott területeken fekvő falvak és városok csaknem teljesen romba dőltek. A szervezet arról számolt be, hogy például a fővárostól keletre lévő Szindhupalcsovk körzetben található mintegy 40 ezer épület 90 százaléka a földdel vált egyenlővé.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik