Nagyvilág

„Az idegellenesség a legnagyobb veszély Európára”

Ahmet-Davutoglu(960x640).jpg (Array)
Ahmet-Davutoglu(960x640).jpg (Array)

Békés együttélésre szólított fel a török miniszterelnök Németországban.

Az Európára leselkedő egyik legnagyobb veszélynek nevezte az idegenellenességet Ahmet Davutoglu török miniszterelnök vasárnap a németországi Düsseldorfban.

A kormányfő a düsseldorfi török konzulátus új épületének megnyitóján azt mondta, Európa jövője szempontjából fontos, hogy “békésen együtt éljünk”, amiben a vallási hovatartozásnak nem szabad szerepet játszania. Egyúttal aggasztónak nevezte “az iszlámellenes támadásokat és az iszlamofób eszméket”.

Davutoglu mindazonáltal arról is beszélt, hogy a Németországban élő törököknek és török származásúaknak meg kell őrizniük identitásukat, és nem szabad asszimilálódniuk. Mindazonáltal úgy vélte, “ez nem fogja akadályozni a (társadalmi) integrációt”, és nem fogja rontani a német-török kapcsolatokat.

Davutoglu kormányának több tagjával, köztük Mevlüt Cavusoglu külügyminiszterrel együtt tett rövid látogatást Németországban. A düsseldorfi átadást követően Dortmundban egy választási eseményen is részt vesz, ahol arra fogja buzdítani a Németországban élő törököket, hogy a június 7-i török parlamenti választásokon szavazzanak a 2003 óta hatalmon lévő konzervatív-iszlamista Igazság és Fejlődés Pártjára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik