Nagyvilág

3700 illegális bevándorlót menekítettek ki Líbiánál

menekültek (menekültek)
menekültek (menekültek)

Bárkákból mentették a hatóságok a Földközi-tengeren a líbiai partok közelében a menekülteket, közölte az olasz parti őrség.

A beszámoló szerint további mentőakciók várhatók, mert az embercsempészek – kihasználva a jó időjárást – újabb bevándorlókkal teli lélekvesztőket indítottak Európa partjai felé.

Az olasz parti őrség szóvivője elmondta, hogy néhány embernek sikerült elérnie a legdélebbi olasz szigetet, Lampedusát. A kimenekítetteket az olasz partokra szállítják. Egyelőre folyik nemzetiségük meghatározása – tette hozzá a szóvivő. Idén várhatóan kétszázezerre nő a fejlődő világból Olaszországba menekülők száma, azaz 30 ezerrel több lesz, mint tavaly.

Az olasz haditengerészet a parti őrséggel és a vámőrséggel karöltve teljesít mentőszolgálatot a tengeren. Az akcióhoz az európai határőrszolgálat keretében egy francia hajó is csatlakozott. Egy olasz bíróság jelenleg is folyó vizsgálata szerint a Líbiában eluralkodott törvénytelenség és anarchia miatt az emberkereskedők minden helyi hatósági akadály nélkül tevékenykednek, egy-egy hajóért 80 ezer eurót (24 millió forint) kérnek.

A földközi-tengeri menekültválságnak becslések szerint az idén már eddig is legkevesebb 1500 halálos áldozata volt. Az EU-tagországok állam- és kormányfői a menekültügy témájában az előző héten tartott rendkívüli tanácskozásukon úgy döntöttek, hogy megháromszorozzák az Észak-Afrika felől a Földközi-tengeren lélekvesztőkön Európába tartó, bajba került migránsok mentésére fordított pénzt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik