Nagyvilág

Előzetesbe helyeznék a volt RMDSZ-es Markót

Gyanúsan magas összegeket ítélt meg egy kárpótlási bizottság egyeseknek, Markó korábban a tagja volt. Ő jelenleg Magyarországon tartózkodik, nem politizál és abban reménykedik, hogy nem adják ki Romániának.

A román korrupcióellenes ügyészség (DNA) ismét Markó Attilának, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) volt parlamenti képviselőjének az előzetes letartóztatását kéri amiatt, hogy kivonta magát a nyomozás alól. A DNA keddi közleménye szerint a kárpótlási ügyben végzett vizsgálatok során kiderült, hogy Markó kivonta magát a nyomozás alól, elhagyta Romániát, így nem hallgathatták ki. A per a legfelsőbb bíróságon zajlik, ezért az előzetes letartóztatási kérelmet is ugyanott nyújtották be az ügyészek.

 

A Magyarországon tartózkodó Markó korábban elmondta a Kossuth Rádiónak, hogy Magyarországon akar új életet kezdeni, és reméli, hogy Budapest nem adja ki. Az ügyészség három rendbeli hivatali visszaéléssel vádolja a volt képviselőt egy kárpótlási ügyben. Az ügyészség először tavaly decemberben kérte az előzetes letartóztatását a parlamenttől egy másik kárpótlási ügyben. Akkor a testület engedélyezte, de az ügyészség nem élt a lehetőséggel, és hétfőn Markó közölte, hogy abban az ügyben ejtették ellene a hivatali visszaélés vádat. Az ügyészek a mostani ügyben is kérték a parlamenttől az előzetes letartóztatását, de ez a kérés okafogyottá vált, miután Markó lemondott képviselői mandátumáról.

A DNA április 9-én közölte, hogy vádat emelt a kárpótlási bizottság tagjai, köztük Markó Attila ellen. Három rendbeli, súlyos következményekkel járó hivatali visszaélés vádjával küldték bíróság elé a kártérítési bizottság volt tagjait, akik állítólag 85 millió euró kárt okoztak az államnak, mert a piaci értéknél magasabb kártérítéseket ítéltek meg a kommunizmus idején államosított ingatlanokért. Az egyik vádlott Horia Georgescu, aki a választott tisztségviselők, bírák és egyéb tisztviselők vagyonát vizsgáló Országos Feddhetetlenségi Ügynökség vezetője volt. Markó korábban elmondta: nem tartja jogszerű eljárásnak, hogy ha egy testületben valaki korrupciós cselekményt követ el, azért a testület egésze feleljen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik