Nagyvilág

Oroszország visszaállítja a „közveszélyes munkakerülést”

Börtön (Börtön)
Börtön (Börtön)

Egy évi javító-nevelő táborra köteleznék azt, aki fél éve nem vállalt munkát. A feketén dolgozók is munkakerülőnek számítanának.

Szentpétervári közgyűlési képviselők javaslata szerint egy évi javító-nevelő munkára kellene kötelezni azokat az oroszokat, akik több mint fél éve nem dolgoznak, holott „volna számukra megfelelő munka” – tudósít az MTI. A politikusok kezdeményezik azt is, hogy rögzítsék az orosz alkotmányban, hogy a munka nemcsak állampolgári jog, de kötelesség is.

A szigorú szabályok alól mentesülnének a 18 év alattiak, a fogyatékkal élők, a fogyatékkal élő gyermekek szülei és azok a nők, akik 14 év alatti gyermeket nevelnek. Munkakerülőnek számítanának viszont a bejelentés nélkül, feketén dolgozók.

A kezdeményezés az állami adóbevételek növelését célozza meg, ugyanis míg 48 millió embernek van hivatalos munkahelye, húszmillió főt feketén foglalkoztatnak, 18 millió munkaképes korú embernek pedig nincs munkája.

Jekatyerina Szamrailova, a Munkaügyi és Szociális Akadémia tanszékvezetője ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet az Izvesztyija című lapban, hogy nincs helye az orosz társadalomban a „közveszélyes munkakerülés” újbóli bevezetésének, az országban ugyanis nincs szabályozva a munkaerőpiac. Szamrailova emlékeztetett: a volt Szovjetunió minden állampolgárának biztosított munkát, még ha mesterségesen is hoztak létre munkahelyeket, míg a mostani Oroszország nem vállal felelősséget a lakosság foglalkoztatásáért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik