Nagyvilág

A Vatikánt akarták megtámadni Bin Laden elfogott emberei

Terrorellenes akció keretében 18 embert fogtak el az olasz hatóságok. Az elfogottak afganisztáni merényletekért is felelősek voltak.

Tizennyolc embert vett őrizetbe pénteken az olasz rendőrség terrorizmusellenes egysége. A hatóságok szerint közöttük vannak egy pakisztáni merénylet elkövetői és Oszama Bin Ladennek, az al-Kaida egykori vezetőjének két embere is. Az AP hírügynökség szerint a csoport tagjai a Vatikán ellen is támadást terveztek.

A terroristahálózat bázisa Szardínia szigetén volt, itt csaptak le a hatóságok. A csoport vezetője egy Szardínián élő vállalkozó volt. Más olasz tartományokban is házkutatásokat tartottak.

Az olasz hatóságok közleménye szerint a csoport tagjai számos Pakisztánban és Afganisztánban elkövetett merényletben részt vettek. Többek között a pakisztáni Pesavar piacán 2009 októberében elkövetett robbantásban, amelyben több mint száz ember veszítette életét. Az őrizetbe vett személyek között van az al-Kaida terrorszervezet két tagja is, akik a 2011-ben megölt Oszama Bin Laden testőrei voltak, amikor ő Pakisztánban bujkált.

Az olaszországi terrorcsoport a Nyugat elleni fegyveres harcot hirdette és célul tűzte ki a pakisztáni kormány megbuktatását. A szardíniai bázisról pakisztáni és afganisztáni terrorcsoportokat finanszírozott, tagokat toborzott az Olaszországba érkező bevándorlók közül és többeket segített abban, hogy továbbmenjenek más európai országokba – írja az MTI. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik