Nagyvilág

Megtámadták a Boko Haram utolsó ismert bázisát

boko haram (boko haram)
boko haram (boko haram)

Hatalmas támadást indítanak, hogy leverjék végre az iszlamista szervezetet.

Megkezdték a Boko Haram iszlamista terrorszervezet utolsó ismert erőssége elleni támadást az északkelet-nigériai Sambisa erdőségben a nigériai fegyveres erők.

A légierő támogatta nigériai fegyveres erők ostrom alá vették a terrorszervezet utolsó ismert bázisát, hogy a többéves lázadásnak végre véget vessenek.A hat éve tartó harcok az iszlamista hadjárat központjának számító Adamawa, Borno és Yobe szövetségi államokat sújtották leginkább. Körülbelül 13 ezer ember vesztette életét, és több mint 1,5 millióan kényszerültek elhagyni otthonukat.

A csádi és kameruni hadsereg egységei a kameruni határon elterülő erdőség másik oldalán várakoznak, készen arra, hogy támadást indítsanak a Boko Haram állásai ellen.

A Sambisa erdő mintegy 100 kilométerre van a Borno szövetségi állambeli Chibok településtől, ahol 2014 április 14-én 276 diáklányt raboltak el a terroristák. A fiatal lányok közül a Boko Haram továbbra is fogva tart mintegy kétszázat. A nigériai hírszerzés úgy gondolja, hogy a lányok itt lehetnek, habár az Egyesült Államok felderítő drónjai nem találtak erre utaló nyomokat.

Muhammadu Buhari, a márciusi nigériai elnöki választások győztese megígérte, hogy a Boko Haram elleni küzdelmet tekinti majd legfontosabb feladatának, miután beiktatják elnöki hivatalába. Egy későbbi nyilatkozata szerint viszont azt “nem tudja megígérni”, hogy megtalálják a lányokat.

A választási ellenfele, Goodluck Jonathan volt elnök egyebek közt azért veszített a választásokon, mert nem lépett fel megfelelően a Boko Haram ellen, és nem tett eleget a civilek védelme érdekében. A szervezet az év elején még egy Belgium nagyságú területet tartott fennhatósága alatt.

A Boko Haram visszaszorítása érdekében Nigéria, Niger, Csád, Kamerun, valamint Benin még február elején megállapodott, hogy 8700 fős közös haderőt állít ki. Az elmúlt két hónapban nagyszabású offenzívát indítottak a Boko Haram támaszpontjai ellen – részben, ha nem is teljes egészében az elnöki választások miatt -, sorra visszafoglalva a jelentősebb városokat, felszabadítva őket a terroristák uralma alól.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik