Nagyvilág

Kiömlött kávé miatt kezdett zuhanásba a szerb elnök gépe

Nikolic Falconján a pilóta a vezérlőpanelbe locsolta a kávét, majd véletlenül megnyomott egy vészjelző gombot, ami miatt hirtelen süllyedt a gép, aztán amikor felhúzta egy motor is leállt; le kellett mondani a vatikáni látogatást.

Tomislav Nikolic szerb köztársasági elnök péntekre tervezett, majd lemondott vatikáni látogatása után a vizsgálatból, valamint a pilóta és a másodpilóta jelentéséből derült ki, a balszerencsés sorozat.

A szerb kormány Falcon típusú repülőgépén – amelyen Nikolic Rómába utazott – nem sokkal a felszállás után kávét szolgáltak fel, amelyet a másodpilóta véletlenül a vezérlőpanelre öntött. A hiba akkor történt, amikor a kilöttyent kávét megpróbálta felitatni, és eközben megnyomott egy vészjelző gombot, ami miatt a gép az Adriai-tenger felett hirtelen elkezdett süllyedni, majd amikor a pilóta elkezdte ismét felemelni a gépet, az egyik motor is leállt. Ezt követően a gép visszafordult Belgrádba. A másodpilótát határozatlan időre felfüggesztették.

Pénteken a szerb elnök sajtóirodája még azt közölte, motorhiba miatt kellett a gépnek visszafordulnia, és ezért kellett lemondani Tomislav Nikolic vatikáni látogatását.

A szerb kormánynak egyébként két gépe van, mindkettővel voltak már problémák az utóbbi években, Aleksandar Vucic kormányfő azonban azt közölte: egyelőre nem vásárolnak új gépeket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik