Nagyvilág

A kubai elnök már tudja, amit Áder még nem

raúl castro (raúl castro, )
raúl castro (raúl castro, )

Raúl Castro is elmegy Moszkvába parádézni, a Köztársasági Elnöki Hivatal szerint a magyar államfő azonban még hezitál.

A kubai elnök érkezését az orosz szenátus elnöke jelentette be. A két ország vezetőjének találkozója ezen felül alkalmat ad arra, hogy aktivizálják az együttműködést minden területen – mondta a sajtónak Valentyina Matvijenko, miután tárgyalt Ricardo Cabrisas kubai miniszterelnök-helyettessel.

Raúl Castro legutóbb 2009-ben, 23 év kihagyás után járt Oroszországban, Vlagyimir Putyin orosz elnök pedig tavaly kereste fel Kubát, az előző évben pedig Dmitrij Medvegyev kereste fel a kommunista szigetországot.

A két ország kormányközi kapcsolatai különösen megélénkültek azóta, hogy Kuba és az Egyesült Államok tavaly decemberben bejelentette a viszonyuk rendezésének szándékát. Cabrisas a kubai-orosz kormányközi bizottság ülésére utazott Moszkvába, hogy áttekintsék a Putyin látogatásakor elfogadott megállapodások végrehajtását. Putyin akkor “stratégiainak” minősítette a két ország kapcsolatát, de több alkalommal is kizárta, hogy ismét orosz támaszpontot nyissanak a szigeten.

Előkelő társaság, Áder még kivár

Raúl Castrón kívül részt vesz a díszszemlén Kína, Észak-Korea, a Dél-afrikai Köztársaság és Vietnam vezetője, de nyugati, illetve balkáni állam- és kormányfők közül csak kevesen, például Tomislav Nikolic szerb államfő és Alekszisz Ciprasz görög kormányfő. Milos Zeman cseh államfő az emlékünnepségen ott lesz, de a katonai parádén nem, mert annak időpontjában Robert Fico szlovák miniszterelnökkel fog tárgyalni Moszkvában.

A Kremlnek az ukrán válságban játszott szerepe miatt Barack Obama amerikai elnök és Angela Merkel német kancellár is lemondta a részvételét, Merkel azonban május 10-én mégis ellátogat Moszkvába, hogy koszorút helyezzen el a második világháborúban elesettek emlékére.

A Hír24 megkereste a Köztársasági Elnöki Hivatalt, megye-e Áder Moszkvába, de a KEH szerint a magyar államfő még nem döntött.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik