Nagyvilág

Szijjártó: mindenkit sikerült kimenteni Jemenből

A külügyi tárca vezetője szerint szombatra virradóra minden magyart kimenekítettek Jemenből, aki kérte.

A kimenekített két család hat tagja éjjel fél egykor megérkezett a jordániai Ammanba – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Dunakeszin tartott sajtótájékoztatóján.

Hat embernek a Németországgal történt egyeztetés alapján egy a német külügyminisztérium által koordinált mentőjárattal sikerült elhagynia az országot. Ammanban a magyar nagykövetség konzuli hivatalának munkatársai várták őket, és majd segítenek biztonságos hazautazásuk megszervezésében.

1000 dollárba került fejenként

Összesen 13 család 42 tagját kellett kimenekíteni két és fél hét alatt. Korábban 36 embert sikerült evakuálni, több részletben. Jelenleg három olyan magyar állampolgárról tudnak, aki Jemenben van, de ők nem kérték a kimenekítésüket.

A mentőakció költsége hozzávetőleg ezer dollárt jelent fejenként, de az elszámolás a mentőakciók végleges lezárását követően egy-másfél hónappal történik majd, illetve a konzuli kölcsön igénybevételéről is csak később lesz adat.

Jelentősen csökkentette a költségeket, hogy a kartúmi tiszteletbeli konzul vállalta a szudáni fővárosba evakuált magyarok, illetve a családok tagjainak ottani szállítását, illetve elszállásolását.

Erbilben nincs magyar áldozat

Jemenben síita húszi lázadók harcolnak a külföldre menekült elnök, Abed Rabbo Manszúr Hádi erői ellen. A húszik visszaszorításáért és a törvényes hatalom helyreállításáért március 26-án Szaúd-Arábia más térségbeli arab országokkal együtt katonai hadműveletet indított a lázadók ellen.

Az Egyesült Államoknak az észak-iraki Erbílben lévő főkonzulátusa előtt történt pénteki öngyilkos merénylettel kapcsolatban Szijjártó Péter elmondta, hogy nincs magyar áldozata a robbantásnak. Az amerikai főkonzulátuson dolgoznak magyar állampolgárok, ők azonban a robbantás időpontjában már nem tartózkodtak az épületben, illetve egy magyar állampolgár – egy magáncég alkalmazottja – volt a közelben, de ő sem sérült meg.

A magyar főkonzulátus mintegy 3 kilométerre található onnan, de a robbantás után biztonsági intézkedésként a kurd hatóságok azt az utcát is határozatlan időre lezárták, “a magyar főkonzulátus munkatársai biztonságban vannak”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik