Nagyvilág

Szlovákia is szabályozná a hazai zenék arányát a rádiókban

A vonatkozó törvény módosítását kedden közösen ismertette Robert Fico kormányfő és Marek Madaric a kulturális tárca vezetője.

Amennyiben a vonatkozó – most tárcaközi egyeztetésre bocsátott – jogszabály annak jelenlegi formájában kerül elfogadásra, akkor a szlovákiai rádiókban sugárzott zenéből már a jövő évtől legalább 20, 2017-től pedig legkevesebb 25 százalékot kell kitegyen a hazai előadók aránya. A cenzus a közszolgálati rádió adásainak esetében még szigorúbb, minimum 35 százaléknyi hazai zenével számol.

A cenzus bevezetését a hazai zenei kultúra megjelenési lehetőségeinek biztosításával, valamint annak identitáserősítő szerepével indokolta a szabályozást előkészítő kulturális minisztérium. Közleményükben kijelentették: bár a múltban már több lépést is tettek annak érdekében, hogy a kereskedelmi rádiók adásaiban nagyobb arányban jelenjenek meg a hazai előadók, ezek a próbálkozások nem vezettek eredményre. Ennek bizonyítéka az is hogy a szlovák kereskedelmi rádiókban közvetített hazai zene jelenleg is csupán az összes leközvetített zene mintegy tíz százalékát tesz ki. A szaktárca rámutat: a cenzus bevezetése nem egyedülálló, hasonló szabályozás több európai uniós országban, köztük a szomszédos Magyarországon és Lengyelországban is érvényben van.

A kulturális minisztérium szerint a szabályozás alól – igény esetén – kivételt kaphatnak majd azok a specifikus rádióadók, amelyek azt nem tudnák teljesíteni, ezek sorába vélhetően a kisebbségi nyelveken sugárzó adók is beletartoznak majd.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik