Nagyvilág

Korrupciószagot fúj a szél Magyarország felől

Jobbik (Jobbik)
Jobbik (Jobbik)

A külföldi lapok többek közt ezzel indokolják a Jobbik tapolcai győzelmét, na meg azzal, hogy a szélsőjobb ahhoz fogható fordulatot hajt végre, mint a ’90-es években a Fidesz.

Nemcsak itthon, hanem a nemzetközi sajtóban is nagy visszhangot váltott ki a Jobbik győzelmét hozó tapolcai időközi választás, a külföldi lapokat az MTI szemlézte.

A német Frankfurter Allgemeine Zeitung azt emelte ki, hogy a Fidesz botrányai a szélsőjobbot erősítik. A konzervatív lap szerint a tapolcai választás illeszkedik a nemrég még verhetetlennek tűnő Fidesz vereségsorozatába, de emlékeztetett arra, hogy az utóbbi időközi választások nem az ellenzék erejét mutatják, hanem azt, hogy a Fidesz nem tudja mozgósítani a törzsszavazóit. A magyar kormánypárt a FAZ munkatársa szerint politikai hibákat vétett többek közt a vasárnapi zárva tartással és a reklámadóval, de ennél is ártalmasabb, hogy korrupciószag lengi körbe a párt egyes reprezentánsait.

A Die Welt szerzője szerint Magyarország rasszista, Európa-ellenes csoportosulása befurakodott a társadalom közepébe, új taktikával sikerült megnyernie egy fontos időközi választást, ami elsősorban Orbánnak fáj. A jobboldali lapban megjelent cikkben az áll, hogy a Jobbik újrapozicionálja magát a rasszista felhangok elhagyásával, a társadalmi megbékélés szükségességéről szóló kenetteljes szavakkal, valamint az EU és főleg Németország felé tett barátságos biccentéssel, és ez olyan, mint amikor Orbán Viktor a kilencvenes évek közepén konzervatívvá formálta a liberális Fideszt.

 Fotó: MTI

A Financial Times radikális jobboldali pártnak nevezi a Jobbikot írásában, a választási eredményt pedig áttörésként írja le abban, hogy a párt a Fidesz kihívója lehessen. A jobbikos jelölt győzelme azt bizonyítja, hogy a radikális, populista pártok egyre népszerűbbek szerte Európában – véli a lap, melynek tudósítója rámutat: a Fidesz a kampány végén igyekezett visszaszorítani a Jobbikot a nácikéhoz hasonlítva annak politikáját, de Vona Gábor törekedett arra, hogy pártja a politikai fősodor számára is vonzó legyen és eltávolodjon az antiszemita elemektől.

A francia balliberális Le Monde szerint a Jobbik győzelme figyelmeztetés az egész Európai Uniónak. A lap tudósítója szerint a tapolcai választás országos értelmet nyert, megerősítette a Fidesz erózióját. A szerző emlékeztet: Orbán Viktor is részt vett a kampányban, de ékesszólása már nem volt elég a választók meggyőzésére.

A baloldali Libération beszámolója szerint a Jobbik nem hirtelen tört előre, hanem hosszú és töretlen fejlődést mutat. A lap szerint a párt a 2018-as választásokig a második legerősebb lehet. A Jobbikot a francia Nemzeti Fronthoz hasonlította abban, hogy hasonló arculatváltó politikát hirdettek a szalonképessé válás érdekében.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik