Nagyvilág

Hatalmas lottócsalás Amerikában

multi-state lottery (multi-state lottery)
multi-state lottery (multi-state lottery)

A sorsolás biztonsági főnöke piszkált bele a rendszerbe.

Az egyik amerikai lottójáték biztonsági főnöke azért állt bíróság elé, mert a gyanú szerint belepiszkált a számsorsoló rendszerbe – tudósít a BBC. Eddie Raymond Tiptont januárban tartóztatták le, egy biztonsági kamera rögzítette, ahogy megvásárol egy szelvényt, amivel később csaknem négymilliárd forintot nyert. Igaz, a nyereményt nem vette fel.

A vizsgálat megállapította, hogy a sorsolás előtt Tipton belenyúlt abba az egyébként jól őrzött számítógépbe, amely a nyerőszámokat állítja elő, alapesetben teljesen véletlenszerűen. Ezt a gépet egy üvegfalú teremben tartják, ahová egyszerre legfeljebb két ember mehet be és egy videókamera is folyamatosan veszi, ami bent történik. A számítógép semmilyen hálózatra nincs csatlakoztatva.

A vád szerint Tipton visszaélt biztonsági főnöki pozíciójával, megváltoztatta a biztonsági kamera beállításait és amíg nem készült felvétel, bement a terembe és egy pendrive-on vírust juttatott a sorsolásért felelős gépbe. A pendrive-on egy úgynevezett rootkit program lehetett: ez, miután végrehajtja feladatát, törli magát, ennek ellenére hagyhat nyomokat.

Tipton maga egyébként nem nyerhette volna meg a díjat, ezért egy belize-i offshore cég jelentkezett, ez válhatott gyanússá.

A volt biztonsági főnök csalás miatt öt évig terjedő börtönre és milliós pénzbüntetésre számíthat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik