Nagyvilág

Csökkenti saját fizetését, hogy dolgozói boldogabbak legyenek

gravity payments (gravity payments)
gravity payments (gravity payments)

Az amerikai cégvezető azt olvasta, hogy a pénz csak egy határig boldogít, ezért egy szintre hozza saját és alkalmazottai bérét.

Csökkenti saját fizetését egy amerikai cégvezető, hogy dolgozói boldogabbak legyenek – na, nem a káröröm miatt. Dan Price, egy pénzügyi cég alapítója ugyanis olvasott egy cikket arról, hogy azoknak az embereknek, akik évente 70 ezer dollárnál kevesebbet keresnek, minden pluszpénz nagy változásokat hoz az életében.

Price azt jelentette be egy hétfői dolgozói értekezleten 120 fős csapatának, hogy a következő három évben legalább 70 ezer dollárra emeli fel még a ranglétra alján lévő ügyfélszolgálatosok fizetését is. A férfi 11 évvel ezelőtt, még 19 éves korában alapította cégét, amit sikerült odáig feltornásznia, hogy a saját fizetése már évi egymillió dollár körül van, de úgy érzi, már sikerült eléggé megszednie magát, ezért a béremelést abból állja, hogy a saját bérét 70 ezerre csökkenti és a cég nyereségéből is fordít a magasabb fizetésekre.

A cégnél eddig 48 ezer dollár volt az éves átlagbér, 70 dolgozó fizetése fog emelkedni, harmincan a dupláját fogják kapni annak, mint amit eddig kerestek.

Háromszázszoros különbség

Bár az amerikai viszonyok közt aprócska cégről beszélhetünk, a kezdeményezés mégis nagy visszhangot váltott ki, miután az egész ország figyelmét ráirányította a dolgozók és vezetők közti hatalmas béregyenlőtlenségekre. Amerikában az ügyvezetők akár 300-szor több pénzt is kaphatnak, mint egy átlagos beosztott. Price szerint ez teljesen abszurd: neki egyetlen „luxushobbija” van, a snowboardozás és beéri egy 12 éves Audival. Cégét még kollégistaként alapította, a bátyjától kért kölcsön, hogy elindíthassa. Egy kocsmában jött az ötlet, ahol a tulajdonos arról panaszkodott, hogy a kártyás fizetésekkel rengeteg gond van és nagyon sok jutalékot számol fel a szolgáltatója. Price beleásta magát a témába és rájött, hogy sokkal hatékonyabban és olcsóbban tudná csinálni – mára több mint 12 ezer cég kártyás fizetéseit intézi és 6,5 milliárd dollárnyi pénzforgalmat bonyolít le.

A cégvezető azt mondta: igaz, hogy kapitalista, de nincs semmi, amire elköltené a pénzt, ezért úgy gondolta, hogy inkább az alkalmazottait hozza olyan helyzetbe, hogy vehessenek egy házat és ne kelljen aggódniuk a gyerekeik tandíja miatt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik