Nagyvilág

A súlyos fejsebében élő férgek mentették meg egy férfi életét

férgek (kukac, féreg, légylárva, )
férgek (kukac, féreg, légylárva, )

A lárvák felfalták az elfertőződött területen a halott szöveteket, így megakadályozták a fertőzés szétterjedését.

A fejsebében élő kukacok mentették meg egy huszonnyolc éves, vietnami munkás, Pham Quang Lanh életét. A férfi évekkel ezelőtt szenvedett súlyos sérülést, amikor egy épületről lezuhanó fémcső betörte a koponyáját. Az orvosok egy fémlappal pótolták a hiányzó csontdarabot – írja a Mirror.

Nem sokkal később, a sérülés helye bedagadt, és Lanh visszament a kórházba, az orvosok több mint egy tucat légylárvát operáltak ki a férfi fejéből. Kiderült, hogy a Lahnnak valójában hatalmas szerencséje volt a férgekkel, mert azok akadályozták meg, hogy a sebfertőzése igazán súlyossá váljon. Az állatok a fémlap miatt nem támadhatták meg a férfi agyát, ezért az elhalt szövetekkel táplálkoztak.

A férfi elmondta, hogy a balesete után gyorsan felépült, és bár néha volt egy kis fejfájása, ezt a vele történtek után természetesnek vette. Egy évvel később azonban a sebhelye nagyon feldagadt, és éles fájdalom hasított bele, ha csak hozzáért. Nem akart kórházba menni, mert még az előző operáció költségeit is törlesztette, nem engedhetett meg magának újabb kiadást. Inkább várt, hogy magától múljon el a duzzanat.

A családja egy idő után azonban nem hagyta annyiban dolgot, főleg miután a sebhelyet közelebbről megnézve észrevették, hogy valami mozog a férfi bőre alatt. Azonnal kórházba vitték, ahol megoperálták. Dr Nguyen Duc Anh, a férfi orvosa elmondta, hogy a problémát egy szövetrész elhalása okozta, ami miatt egy gennyes seb keletkezett a fejen, amibe valószínűleg egy légy rakta le a petéit. Az orvos szerint az ilyen esetek annyira ritkák, hogy eddig mindössze nyolc hasonlót jegyzett fel az orvostudomány, a páciensek pedig mind belehaltak.

Az orvos szerint, ha Lanh elfertőződött sebének elhalt szöveteit nem falják fel folyamatosan a légylárvák, akkor valószínűleg gyorsan szétterjedt volna a fertőzés, így ő sem élte volna túl az esetet. Különböző férgeket egyébként széles körben alkalmazott régebben az orvostudomány: az emberek már az ősidők óta tudják, hogy a segítségükkel eredményesen lehet felvenni a harcot a sebfertőzések ellen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik