Nagyvilág

Szlovénia elismeri Palesztina függetlenségét

palesztina(430x286).jpg (palesztina)
palesztina(430x286).jpg (palesztina)

Még az év végéig.

Szlovénia az év végéig elismeri a palesztin állam önállóságát, függetlenül attól más európai uniós országok megteszik-e ugyanezt, mondta Karl Erjavec külügyminiszter a szlovén állami televízióban.

 Erjavec a szlovén tévének azt mondta, hogy az Európai Unión belül létezik egy megállapodás, amely szerint az EU közösen ismeri el Palesztina függetlenségét és szuverenitását, amennyiben az eddigieken kívül még egy EU-s tagállam megteszi ezt. A külügyminiszter szerint azonban megtörténhet, hogy erre nem kerül sor, és ebben az esetben javasolni fogja a kormánynak, hogy Szlovénia egyedül is ismerje el azt. 

„Egyes tagállamokkal szoros az együttműködés, és eddig úgy néz ki, nem leszünk egyedül, de a politikában gyorsan változnak az álláspontok” – mondta a külügyminiszter, majd hozzátette: a szlovén kormány azonnal megvitatja az ügyet, miután feláll az új izraeli kormány. Ő mindenesetre attól tart, hogy Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök folytatni fogja azt a politikát, amely nem engedi a két állam békés együttélésének rendezését, és tovább is épülni fognak törvénytelenül izraeli települések a megszállt palesztin területeken.    

Palesztina vagy a Palesztin Autonóm Területek jelenleg 136 ország által hivatalosan elismert őnálló állam. Az EU-tagországok közül Svédország és Izland, illetve a volt keleti blokk országai elismerték el önállóságát, az utóbbiak még az unióhoz való csatlakozás előtt. Magyarország 1988-ban ismerte el a palesztin állam kikiáltását.

A volt jugoszláv tagállamok közül – a szövetségi állam szétesése után – Szerbia és Montenegró megerősítette Palesztina függetlenségének elismerését, a két EU-tagállam, Szlovénia és Horvátország ezt mai napig nem tette meg.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik