Nagyvilág

Halálos áldozatokat követeltek az áradások

A chilei természeti csapásnak mintegy 30 ezer kárvallottja van.

Tovább nőtt a Chile északi tartományaiban tíz napja bekövetkezett áradások halálos áldozatainak száma, a szombati újabb közlések szerint a 25 megtalált áldozaton túl a hatóságok 125 eltűntet tartanak számon.

Az áradások legsúlyosabban a fővárostól mintegy 800 kilométerre északra elterülő, sivatagi Atacama tartományt érintették, ahol 17 sárlavina pusztított az Andok hegyláncot sújtó heves esőzések és az általuk kiváltott gyors olvadás következtében.
Antofagasta, Atacama és Coquimbo tartományban a megáradt folyók számos települést árasztottak el. A természeti csapásnak mintegy 30 ezer kárvallottja van, közülük 2700-at ideiglenes szállásokon kellett elhelyezni.

Michelle Bachelet elnök lemondta részvételét az Amerikai Államok Szövetségének (AÁSZ) jövő héten kezdődő panamavárosi csúcsértekezletén, és katonák, rendőrök ezreit vezényelte a térségbe a mentési, helyreállítási munkálatokra.

Az elnök szombaton újra felkereste a térséget, az áradás sújtotta számos település újjáépítését ígérve.


A kép forrása: Europress Fotóügynökség

„Itt vagyunk önökkel a kezdetektől, és újjá fogunk mindent építeni” – ígérte Bachelet asszony a kamerák előtt egy helyi lakosnak, aki részletesen beszámolt neki a települését ért károkról.

A mentésben dolgozóknak tíz nap elteltével sikerült helyreállítaniuk a legfontosabb közszolgáltatásokat, és több száz tonna élelmiszersegélyt, higiéniai és gyógyszerszállítmányokat eljuttatni Chile áradások sújtotta északi tartományaiba.A kormány több tízezer adag tetanuszoltást küldött a térségbe, valamint a kialakult járványveszély miatt nagy mennyiségű influenza és májgyulladás elleni oltóanyagot.

Közben Chile déli részén heves erdőtüzek pusztítottak, több tízezer hektárnyi növényzetet tarolva le.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik