Nagyvilág

Perlik a sajtót a túszdráma túlélői

párizsi kóser bolt (párizsi kóser bolt)
párizsi kóser bolt (párizsi kóser bolt)

Közvetlen veszélyben voltak amiatt, hogy az élő tudósítások beszámoltak arról, hogy hová bújtak el a túszejtő elől.

Pereli a francia sajtót a januári párizsi túszdráma hat túlélője, akik a hűtőkamrába bújtak a kóser szupermarketre rátámadó Amédy Coulibaly elől. A Charlie Hebdo szerkesztősége elleni merényletet követő túszdrámában négy ember és a túszejtő is életét vesztette.

Patrick Klugman, a felperesek ügyvédje azt mondta: a tévéközvetítések a legkisebb elővigyázatosság nélkül tudósítottak az eseményekről, közvetlenül veszélyeztették azok életét, akik bent voltak a boltban. Az ügyvéd kiemelte, hogy a BFMTV hírcsatorna élő adásban részletesen bemutatta, hogy hol bújtak el védencei egy hároméves gyermekkel és egy egyhónapos babával.

Klugman szerint azért rendkívül felelőtlen a média eljárása, mert bárki értesíthette volna Coulibalyt arról, hogy mi hangzott el a tévéközvetítésben és ugyanígy borzasztó kockázatot jelentett, hogy a túszejtő ellen felsorakozott biztonsági erők minden lépéséről beszámoltak.

Mindez nagyon is valós kockázatot jelenthetett, mert a terrorista több csatornán keresztül folyamatosan értesült a kinti eseményekről, sőt a BFMTV újságíróival is beszélt. Ha bebizonyosodik a bíróságon, hogy a média tudósításai veszélyeztették a bent lévők életét, a felelősöket akár egy év börtönre és több milliós pénzbüntetésre ítélhetik – derült ki az AFP tudósításából.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik