Nagyvilág

Betiltották a vékony modelleket

anorexia (anorexia)
anorexia (anorexia)

Franciaországban ezentúl börtönbe is kerülhet, aki a kóros soványságot népszerűsíti.

Az anorexia elleni küzdelem jegyében megtiltják a túlságosan vékony modellek alkalmazását Franciaországban – tudósít az MTI. A nemzetgyűlés által elfogadott javaslat az egészségügyi törvény része.

A jogszabály értelmében tilos lesz a modelltevékenység gyakorlása minden olyan személy számára, akinek a testtömeg-indexe alacsonyabb az egészségügyi minisztérium által meghatározott szintnél. A modellügynökségeknek orvosi jelentéssel kell igazolni, hogy modelljeik megfelelnek az előírásnak.

A törvény megsértését szigorúan büntetik: hat hónapig terjedő börtönbüntetés és több mint húszmillió forintos pénzbírság szabható ki a csontsovány modellek alkalmazása miatt.

Spanyolország, Olaszország és Izrael már korábban fellépett a veszélyesen sovány modellek idealizálása ellen, hozzájuk csatlakozott most Franciaország az új törvénnyel. Arról is döntöttek, hogy büntetést szabnak ki azokra is, akik szélsőséges soványság elérésére buzdítanak olyan táplálkozási módok népszerűsítésével, amelyek veszélyeztethetik az egészséget. Ezt az intézkedést az anorexiát támogató internetes oldalak beszüntetésének érdekében hozták meg – az ilyen weblapok üzemeltetői hárommillió forintos pénzbírsággal lesznek sújthatóak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik