Nagyvilág

Néhány dzsihádista mesterlövész még Tikrítben bújkál

Az iraki kormányerők "fényes győzelmet" arattak az Iszlám Állam (IÁ) erői felett Tikrítben az iraki védelmi miniszter szerdai bejelentése szerint. Ennek ellenére néhény terrorista mesterlövész még a városban van.

Háled al-Obeidi védelmi miniszter arról számolt be szerdán, hogy a biztonsági erők “a küldetésüket teljesítve” kiűzték a szélsőséges csoport harcosait Szaddám Huszein néhai diktátor szülővárosából, sőt Szaláheddín tartomány egészéből.
“Érkezünk, el-Anbár! Érkezünk, Ninive! Ezt teljes eltökéltséggel, magabiztossággal és állhatatossággal mondjuk” – közölte videoüzenetében a miniszter, a még mindig a radikális iszlamisták ellenőrzése alatt álló iraki tartományokra utalva.

A hadsereg egységei és a szövetséges milíciák kedden hatoltak be Tikrít belvárosába, és kitűzték az iraki zászlót a tartományi kormány épületére.

Az iraki biztonsági erők emberei és síita milicisták az Iszlám Állam (IÁ) szélsőséges iszlamista szervezet fegyvereseitől zsákmányolt zászlóval Tikrítben Fotó: MTI

Helyszíni tudósítók szerint az utóbbi napokban még heves tüzérségi tűz szerdára elhallgatott, és a hadsereg név nélkül nyilatkozó parancsnokai elmondták, a dzsihadistáknak már csak néhány mesterlövésze maradt a városban. A fegyveres erők katonái a nap folyamán házkutatásokat tartottak az IÁ bujkáló harcosainak felderítésére.
Haider al-Abádi iraki miniszterelnök szerdán Tikrítbe látogatott, ahol elmondta, hogy időre van szükségük a robbanószerkezetek hatástalanításához. A kormányfő elsődleges feladatnak nevezte a heteken keresztül ostromlott város újjáépítését.

Az ENSZ műholdfelvételei szerint Tikrítben legalább 137 épület teljesen megsemmisült, 241-ben pedig súlyos károk keletkeztek. A világszervezet szerdán közölte, hogy a városban márciusban legalább 997 ember vesztette életét erőszakcselekményekben, közel 2200-an pedig megsebesültek.
A kormányerők március elején indítottak offenzívát Tikrít visszafoglalására. A Bagdadtól mintegy 170 kilométerre északra fekvő várost tavaly júniusban vonta ellenőrzése alá a

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik