Nagyvilág

Lezuhant repülő: öngyilkos hajlamai voltak a másodpilótának

Útépítés a francia Alpokban (lezuhant repülő, )
Útépítés a francia Alpokban (lezuhant repülő, )

A düsseldorfi ügyész szerint a múltban öngyilkos hajlammal kezelték Andreas Lubitzot, aki a gyanú szerint szándékosan zuhant le a Germanwings gépével. Egy francia államügyész cáfolta, hogy azonosították volna a másodpilóta holttestét.

Andreas Lubitz pszichoterápiás kezelést kapott azelőtt, hogy megkapta volna a pilótaengedélyét kezelést – állítja a Christoph Kumpa düsseldorfi ügyész. A dokumentumok szerint abban az időszakban öngyilkos hajlamot állapítottak meg nála – derül ki a NBC News híréből.

A düsseldorfi egyetemi kórház hétfőn átadta az államügyészségnek a másodpilóta kartonját – közölte a klinika szóvivője. 2015 februárja és március 10. között a férfi legalább három alkalommal járt ott, azt azonban nem árulták el melyik osztályon. A kórház korábban tagadta azokat a beszámolókat, melyek szerint Lubitzot depresszióval kezelték az intézményben.

Sem a depressziót, sem a gyógyszert nem erősítették meg

Mindeközben a légikatasztrófát kivizsgáló nyomozók a 27 éves német másodpilóta lélektani állapotára összpontosítanak. Jean-Pierre Michel francia törvényszéki nyomozó szavai szerint a hatóságok azt akarják kideríteni, mi ösztönözhette Andreas Lubitz másodpilótát egy ilyen szörnyű cselekedetre. “Nyilvánvalóan lélektani mozgatórugók kellettek ahhoz, hogy valaki ilyen tettet elkövessen.

 
Andreas Lubitz egy futóversenyen (Fotó: Europress) 

Francia tisztségviselők sem megerősíteni, sem cáfolni nem voltak hajlandóak azokat a sajtóbeszámolókat, miszerint Lubitz depresszió vagy más mentális betegség miatt gyógyszert szedett. A német Bild am Sonntag című újságban vasárnap megjelent, az utasszállító pilótafülkéjének kommunikációját rögzítő fekete dobozból nyert felvételekről közölt összeállítást sem voltak hajlandóak kommentálni. Eszerint a kapitány az utolsó percekben könyörgött a pilótának, hogy nyissa ki a fülke ajtaját, majd üvöltve próbálta feltépni az ajtót.

Brice Robin, a dél-franciaországi Marseille államügyésze korábban azt mondta, az eddig talált holttestek egyikét sem sikerült azonosítani, s ezzel visszautasította azokat a német médiaértesüléseket, melyek szerint megtalálták Lubitz földi maradványait.

Már nem csak helikopterrel érhető el a helyszín

Folytatódott hétfőn a francia Alapokban múlt héten lezuhant Germanwings-repülőgép második, a repülési adatokat rögzítő fekete dobozának keresése és az áldozatok maradványainak összegyűjtése, annak ellenére, hogy a kedvezőtlen időjárási viszonyok miatt a mentőhelikopterek nem tudtak felszállni. A helyszínelők a kialakítás alatt álló úton gyalogosan közelítették meg a helyszínt.

 
Fotó: Europress 

A France2 közszolgálati televízió helyszíni tudósítása szerint hétfőn folytatódott annak az útnak a kiépítése, amelyhez vasárnap láttak hozzá a hatóságok. Az egy kilométer hosszú szakasz Le Vernet településtől vezet ahhoz a sziklafalhoz, ahol a repülőgép becsapódott.

Miután a helikopterek a kedvezőtlen időjárási viszonyok miatt hétfő reggel nem tudtak felszállni, a helyszínelők a még félkész úton, a buldózerek között egy keskeny ösvényen át gyalogosan közelítették meg a helyszínt. Az alakulatok mintegy 45 percet voltak kénytelenek gyalogolni. Délre elkészült az út háromnegyede, s valószínűleg estére az egész szakaszt kialakítják. A műút kialakításának 100 ezer eurós költségét a Germanwings légitársaság biztosítói fedezik.

A helyszínen továbbra is mintegy ötven helyszínelő és igazságügyi orvosszakértő gyűjti össze az áldozatok földi maradványait, illetve a gép roncsait. A csendőrség szerint továbbra is a repülési adatokat rögzítő, második fekete doboz megtalálása az elsődleges cél.

Ökumenikus istentisztelet lesz

A Germanwings légitársaság azt közölte, hogy a dél-franciaországi Marseille-ben segélyközpontot alakítottak ki a hozzátartozók fogadására és ellátására. Oliver Wagner, a légitársaság operációs igazgatója arról tájékoztatott, hogy eddig 325-en látogattak el a baleset helyszínétől mintegy tíz kilométerre, Seyne-les-Alpes településen kialakított emlékhelyre. Elsősorban német és spanyol családok, de Mexikóból, Japánból, Kolumbiából, Venezuelából és Argentínából is érkeztek hozzátartozók.

 
Fotó: Europress 

Őket a Lufthansa légitársaság, a Germinwings anyavállalatának részéről mintegy kilencven fogadták, elsősorban német és spanyol anyanyelvű, válsághelyzet kezelésére képzett szakemberek, valamint a Kenyon International Emergency

A Szentszékhez delegált francia nagykövetség közölte, hétfőn a halálos áldozatok emlékére ökumenikus istentiszteletet tartanak a római Santa Maria dell’Anima nevű német templomban.

Szombaton a nyugat-németországi Észak-Rajna-Vesztfália tartományban fekvő Haltern városában felvonulást tartanak az áldozatok emlékére. A városka gimnáziumának 16 tanulója és 2 tanára tartózkodott a lezuhant repülőgépen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik