Nagyvilág

Lezuhant repülő: a másodpilóta azt akarta, hogy emlékezzenek rá

Andreas Lubitz (lezuhant repülő, andreas lubitz)
Andreas Lubitz (lezuhant repülő, andreas lubitz)

Andreas Lubitz többször azt kiabálta rémálmaiban, hogy „zuhanunk”.

Megszólalt a kedden hegynek csapódott Germanwings-gép másodpilótájának barátnője. Andreas Lubitz egykori kedvese, egy 26 éves nő, akit Mariaként mutattak be, azt mondta: amikor meghallotta a légikatasztrófáról szóló híreket, rögtön eszébe jutott, mikor a férfi azt mondta, hogy egy napon olyat fog tenni, ami megváltoztatja az egész rendszert és mindenki megismeri majd a nevét.

Maria, aki légiutas-kísérőként dolgozott a másodpilótával, gyötrődőnek és titkolózónak nevezte a férfit, aki szándékosan vezethette a hegyoldalnak a 150 embert szállító repülőgépet a Francia Alpokban. A nő szerint ezt azért követhette el Lubitz, mert világossá válhatott számára, hogy mentális problémái miatt szertefoszlott a nagy álma, hogy hosszútávú repülőjárat kapitányaként dolgozhasson a Lufthansánál.

Maria elmondta: kapcsolatuknak azért lett vége, mert egyre nyilvánvalóbbá vált, hogy a férfi komoly problémákkal küzd. Többször kiabálva riadt fel rémálmokból, azt ordította, hogy „zuhanunk”.

A Lubitz lakásán lefoglalt iratokból kiderült, hogy a másodpilóta régóta több orvos kezelése alatt állt, a dokumentumok közt volt betegállományba helyezésről szóló, összetépett papír is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik