Nagyvilág

Hónapokig ült börtönben, mert kokainnak hitték az autójában talált szappanokat

Szappan (szappan, )
Szappan (szappan, )

A helyszíni teszt drogot mutatott ki a szappanszállítmányban, de később kiderült, tévedtek. Most kártérítést kapott.

A spanyol rendőrség még 2012 novemberében állította félre a 28 éves francia üzletembert egy katalán autópályán, ahol apjával együtt szállított 2850 darab szappant. Miután egy drogkeresőkutya drogot jelzett, a rendőrök egy gyorstesztet végeztek el a szállítmányon, és megállapították, hogy a szappanokba kokain van rejtve, és mindkét férfit letartóztatták.

 
A kokainnak hitt szappanszállítmány 

Pár héttel később azonban kiderült, hogy a szállítmány mégis az volt, aminek látszott: szappan. A spanyol hatóságoknak azonban még további hetek kellettek ahhoz, hogy a francia üzletembert, Jacques Benoit Fiocconit szabadon engedjék. A férfi pert indított indokolatlan bebörtönzése miatt, és  héten a spanyol igazságügyi minisztérium végül 8400 eurós kártérítést adott neki – 120 eurót minden egyes börtönben töltött napért – jelentette a The Local spanyol kiadása. 

A rendőröknek egyébként nagyon jó okuk volt arra, hogy kokaincsempészettel gyanúsítsák meg a francia férfit. Apja, Laurent Fiocconi -akivel együtt utazott – ugyanis ismert drogcsempész volt, aki a hatvanas és hetvenes években tagja volt a „Francia Kapcsolat” néven ismertté vált bűnszövetkezetnek, és a kolumbiai kokainbáró, Pablo Escobarral is kapcsolatba hozták. Többször is ült börtönben, legutóbb 2000-ben szabadult, ami után elvileg „nyugdíjba vonult. A spanyol hatóságok őt nem engedték szabadon, mert neve felmerült, egy másik drogcsempészes ügy kapcsán, amiben még folyik a nyomozás. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik